ZF 24

Piaţa auto a crescut anul trecut cu aproape 18%, vânzările fiind aproape de nivelul de 2009, primul an de criză

Piaţa auto a crescut anul trecut cu aproape 18%,...

Autor: Roxana Rosu

26.01.2017, 13:24 229

Piaţa auto a înregistrat în 2016 al treilea an consecutiv de creştere, cu un plus de 17,8%, vânzările totale de autovehicule depăşind 142.000 de unităţi, volum fiind foarte aproape de cel înregistrat în primul an al crizei pe piaţa auto (148.000 de unităţi), potrivit unei analize realizată de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

Şi anul trecut, vânzările au fost susţinute în principal de persoanele juridice, cu o pondere de 71%. Pe de altă parte, este de remarcat faptul că, pe ansamblul anului, vânzările către persoanele fizice au crescut în anul 2016 cu 31,6% faţă de anul anterior, cu toate că vânzările către acest segment de clienţi realizate prin Programul Rabla au fost cu doar 3% mai mari decât în anul 2015.

Pe de altă parte, şi în acest an s-a manifestat un factor de distorsiune a pieţei auto. Este, în mod evident vorba de afluxul de autovehicule rulate, marea lor majoritate nefiscalizate, ceea ce produce un impact negativ asupra vânzărilor de autovehicule noi, dar şi asupra Bugetului de Stat, care pierde anual, sute de milioane de euro, susţin reprezentanţii APIA.

In acest context, anul 2016 înregistrează un nou record al înmatriculărilor de autoturisme rulate provenite din import, respectiv circa 300.000 unităţi, ceea ce reprezintă o creştere de 20% comparativ cu 2015. Astfel, numărul autoturismelor rulate importate în România în anul 2016 este de 3,2 ori mai mare decât cel al autoturismelor noi (din producţia internă şi import).

”Dacă la situaţia de mai sus adăugăm eliminarea Timbrului de Mediu (fără ca acesta să fie înlocuit de măsuri echivalente), putem considera că avem, la începutul anului 2017, o conjunctură nefavorabilă pentru piaţa auto, ceea ce poate face ca acest an să fie unul de scădere, poate chiar consistentă, a vânzărilor de autoturisme”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO