ZF 24

Planurile lui Ioan Niculae pentru fabrica de ulei vegetal din Zimnicea: afaceri de 20 mil. euro în primul an şi 60 angajaţi

Planurile lui Ioan Niculae pentru fabrica de ulei vegetal...
09.07.2013, 13:39 1315

InterAgro, grup deţinut de Ioan Niculae şi cu activităţi în agricultură, industria alimentară şi cea chimică, estimează că până la sfârşitul anului va face afaceri de 20 de milioane de euro în industria uleiului după ce va da drumul producţiei dintr-o unitate de procesare construită recent în oraşul Zimnicea, judeţul Teleorman.

“Uleiurile produse în fabrica InterAgro de la Zimnicea vor fi comercializate începând din această lună, atât pe piaţa internă cât şi la export. Fiind amplasată pe strada Portului din Zimnicea aprovizionarea cu materie primă se poate face atât pe cale terestră (cale ferată şi auto) cât şi pe cale fluvială”, spun reprezentanţii companiei.

Investiţia în fabrica de ulei s-a ridicat la 35 de milioane de euro, a fost începută în 2009, şi a fost finalizată recent, potrivit informaţiilor furnizate de grupul InterAgro.

Unitatea de procesare se află şi în apropierea unei alte fabrici unde grupul de agrobusiness produce bioetanol. În fabrica de ulei a lui Ioan Niculae au fost deja făcute 60 de angajări.

“Prin capacităţile de depozitare a materiei prime, fabrica de ulei de la Zimnicea are asigurată o rezervă de 32 de ore de funcţionare la prelucarea soiei, 36 de ore de funcţionare la prelucarea rapiţei şi 25 de ore de funcţionare la prelucrarea florii-soarelui”.

Capacitatea de producţie a fabricii se ridică la 750 de tone/zi de seminţe oleaginoase.

Investiţia în fabrica de ulei arată intenţia InterAgro de a constui un model de business integrat de tipul “de la fermă la furculiţ㔠în condiţiile în care compania este în acelaşi timp şi unul dintre cei mai mari producători agricoli de pe piaţa locală cu aproximativ 50.000 de hectare exploatate.

Intrarea InterAgro pe piaţa uleiului vegetal vine în contextul în care această industrie, în care se învârt anual afaceri de 300-350 mil. euro, se află în plin proces de consolidare.

România este al doilea cel mai mare jucător din producţia de floarea-soarelui în Uniunea Europeană şi în topul primilor zece economii în cazul recoltei de rapiţă. În acest an producţia de floarea-soarelui este estimată la 1,6 milioane de tone, cu 60% peste anul trecut iar în cazul rapiţei totalul este prognozat la 400.000 de tone, de cinci ori mai mult faţă de dezastrul din 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO