ZF 24

Poliţe obligatorii de locuinţe pot fi cumpărate şi de la companii care nu sunt în PAID

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

27.06.2013, 21:58 34

Poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă daunele provocate de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren, vor putea fi cumpărate şi de la firmele de asigurări care nu fac parte din acţionariatul PAID - compania autorizată să emită aceste poliţe -, potrivit unei modificări a legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor adoptată miercuri de deputaţi.

„Contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor se încheie în formă scrisă între PAID şi proprietarul locuinţei, prin mijlocirea societăţilor de asigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă. Poliţa va putea fi tipărită de PAID sau emisă în sistem electronic de societăţile de asigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă sau de către PAID“, scrie în lege.

Poliţele obligatorii costă 10 sau 20 de euro pe an şi acoperă doar daunele produse de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren în limita a 10.000 şi respectiv 20.000 de euro. Poliţele obligatorii sunt emise de compania PAID, deţinută de 12 asigurători locali. Doar aceştia aveau dreptul până acum să vândă aceste poliţe.

Printre companiile mari care nu fac parte din acţionariatul PAID şi pentru care noua lege are cel mai mare impact se numără Om­ni­asig, Allianz-Ţiriac şi Asirom. Practic, aceste companii erau dezavantajate, în cele mai multe cazuri clienţii care mergeau să încheie o poliţă obligatorie la una dintre companiile membre ale PAID alegând şi o poliţă facultativă emisă tot de acestea. Circa 300.000 de case sunt asigurate printr-o poliţă obligatorie, în timp ce poliţele facultative sunt de zece ori mai multe. Poliţele obligatorii acoperă doar trei riscuri şi până la o sumă asigurată de maxim 20.000 de euro, proprietarii care vor să-şi asigure locuin­ţele la valoarea reală sau pentru riscuri suplimentare – cum ar fi daunele provocate de incendii sau explozii – fiind nevoiţi să cumpere o asigurare suplimentară.

Poliţele facultative pot ţine locul celor obligatorii, potrivit unei modificări legislative de la sfârşitul anului 2010, dacă respectivele poliţe acoperă şi riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Iniţial, proprietarii de locuinţe erau obligaţi să încheie ambele tipuri de poliţe dacă doreau să fie acoperiţi şi pentru  riscuri suplimentare.

PAID a fost puternic concurată de ceilalţi asigurători după ce forma iniţială a legii privind asigurarea obligatorie a fost modificată, iar portofoliul companiei s-a subţiat constant. Miza pe această piaţă sunt cele 8,3 milioane de locuinţe din România.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 28.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO