ZF 24

Ponta semnează la Madrid parteneriatul strategic cu Spania. Spaniolii au câştigat în România contracte de peste 2 mld. euro

Mariano Rajoy şi Victor Ponta s-au mai întâlnit în octombrie 2012 la Bucureşti. gov.ro

Mariano Rajoy şi Victor Ponta s-au mai întâlnit în octombrie 2012 la Bucureşti. gov.ro

Autor: Iulian Anghel

21.07.2013, 21:40 1039

Prim-ministrul Victor Ponta merge astăzi la Madrid unde va semna împreună cu premierul spaniol Mariano Rajoy parte­neriatul strate­gic dintre România şi Spania, ţară ce a devenit, în ultima perioadă, esenţială şi pentru politica şi pentru economia românească, în condiţiile în care românii reprezintă cea mai mare comunitate de străini din Spania, aproape 1 milion de persoane.

Dar nu doar Spania este pentru români o ţară care oferă bune oportunităţi, (ţara are un PIB per capita de 23.000 de euro, faţă de 6.700 euro în România), ci şi România pentru Spania. Companiile spaniole au câştigat în România, în ultimii 10 ani, contracte de licitaţie publică de peste 2,3 mld. euro. Investiţiile spaniole di­recte în România cresc de la an la an, chiar dacă nu într-un ritm spectaculos, iar volumul schimburilor comerciale a fost, în 2012, de opt ori mai mare raportat la nivelul din 2004, totalizând 2,4 mld. euro.

România şi Spania vor semna, în timpul vizitei lui Ponta la Madrid, un parteneriat strategic de tipul celui semnat cu SUA sau Franţa, iar între domeniile de interes comun enunţate de Guvernul de la Bucureşti se numără transporturile, agricultura sau do­meniul muncii, în situaţia în care, pe fondul unui şomaj record care atinge peste un sfert din populaţia activă, Spania a impus în 2011 restricţii pe piaţa muncii pentru muncitorii români nou veniţi, restricţii care urmează însă să fie ridicate la sfârşitul anului.
 

900.000 de români înregistraţi oficial în Spania

Ridicarea relaţiilor bilaterale la nivelul de parteneriat strategic a fost decisă în luna mai în timpul unei vizite la Bucureşti a ministrului spaniol de externe Jose Manuel Garcia Margallo.

Vizita lui Ponta în Spania este pri­ma efectuată de un premier român din 2006 încoace. Călin Popescu-Tăriceanu a mers în Spania în 2006, preşedintele Traian Băsescu în 2007, în vreme ce, în octombrie anul trecut, premierul spaniol a făcut o vizită la Bucureşti.

Potrivit datelor Ministerului român de Externe, numărul românilor din Spania înscrişi în registrul cetăţenilor comunitari este de aproximativ 900.000 de persoane. Investiţiile spaniole în România se învârt în jurul cifrei de 1 mld. euro, in vreme ce investiţiile româneşti în Spania sunt minime – 3 mil. euro. Acestea nu iau în calcul însă şi micile afaceri dezvoltate de românii din Spania care au ales să lucreze în această ţară. Potrivit datelor Re­gistrului Co­mer­ţului, la sfârşitul lunii mai, în România, erau înregistrate 4.964 societăţi cu participare de capital spaniol în valoare totală de 1,1 mld. euro, Spania ocu­pând, astfel, locul al optulea în clasa­mentul investitorilor straini. Datele BNR arată că, la finalul lui 2011, investiţiile spaniole în Ro­mânia erau de 954 mil. euro (locul 12).
 

Ce afaceri au făcut spaniolii aici

Cea mai mai vizibilă afacere spaniolă în România este cea a grupul Inditex, proprietarul Zara sau Bershka, ajuns lider al pieţei locale de fashion, cu afaceri anuale de 150 mil euro. Însă alte companii precum FCC Construccion fac afaceri bune aici, cea mai me­diatizată dintre ele fiind construcţia podului Calafat – Vidin, o investiţie de 300 mil euro. Dar FCC Construccion, în parteneriat cu italienii de la Astaldi au construit şi podul Basarab din Bucureşti (investiţie de 240 mil. euro), în vreme ce o altă companie spaniolă, Hercesa a cumpărat şi apoi reabilitat hotel Cişmigiu din Capitală. De asemenea, FCC construieşte, alături de italienii de la Astaldi şi firmele româneşti Delta ACM şi AB Construct, magistrala de metrou din cartierul bucureştean Drumul Taberei. 

Potrivit datelor agregate de Ministerul român de Externe, între 2000-2011 companiile spaniole şi-au adjudecat licitaţii în România în valoare de 2,3 mld. euro, 696 mil. euro fiind proiecte adjudecate doar în 2011.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO