ZF 24

Pragul pentru contractele fără licitaţie ale statului a fost majorat substanţial

Foto Shutterstock

Autor: Thomas Dinca

30.06.2013, 20:08 103

Pragul valoric în limita căruia instituţiile publice pot încheia contracte prin achiziţie directă, fără licitaţie, a fost dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro pentru produse şi servicii şi ridicat de la 15.000 euro la 100.000 euro pentru lucrări, plafoane valabile începând cu luna iulie acest an.

Majorarea substanţială a limitei valorice pentru achiziţiile directe a fost pregătită atât de fostul Guvern Boc, cât şi de actualul Executiv, dar decizia a fost de fiecare dată amânată, pe fondul criticilor publice.

De această dată, însă, ridicarea pragului a fost aprobată în Camera Deputaţilor, printr-un amendament introdus de re­pre­­zentanţi ai grupurilor parlamentare PSD, PNL şi mi­no­rităţilor naţionale la o ordonanţă aprobată de Guvern la sfâr­şitul anului trecut privind modificarea sistemului de achi­ziţii publice, şi a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu, urmând să fie aplicată începând cu luna iulie a acestui an.

La finele anului trecut, înainte de aprobarea acestei ordonanţe, Guvernul a anunţat oficial că ia în calcul majorarea pragului la achiziţiile directe, de la 15.000 euro la 30.000 euro, dar a renunţat pe fondul criticilor publice.

Intenţia Guvernului de a dubla pragul achiziţiilor directe a fost confirmată în iulie anul trecut de către preşedintele Autorităţii Naţio­nale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Pu­blice (ANRMAP), Lucian Vlădescu, cu argumentul că majo­ra­rea pragului de achiziţii directe va permite „flexibili­za­rea pro­­ce­sului de atribuire a contractelor de achiziţie publică, având în vedere şi gradul scăzut de absorbţie a fondurilor europene“.

Exact acelaşi argument este folosit şi de către deputaţii care au introdus acum în ordonanţa Guvernului amenda­mentul prin care o autoritate contractantă va avea dreptul să achiziţioneze direct produse, servicii sau lucrări, în măsura în care valoarea achiziţiei este de maximum 30.000 euro echi­valent în lei (faţă de 15.000 euro în prezent) pentru fiecare achiziţie de produse ori servicii şi de maximum 100.000 euro (faţă de tot 15.000 euro în prezent) pentru fiecare achiziţie de lucrări. Majorarea pragului de achiziţii directe a fost pregătită şi de fostul Guvern Boc, dar proiectul a fost abandonat după ce a devenit public şi a generat critici din partea reprezen­tanţilor PSD, aflaţi atunci în opoziţie.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 01.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO