ZF 24

Preţurile cerealelor scad în aşteptarea unor recolte uriaşe

Preţul porumbului a scăzut sub 5 dolari buşelul (o tonă de porumb echivalează cu 39 de buşeli, 195 dolari/tonă) pentru prima dată după 2010. Foto Shutterstock

Preţul porumbului a scăzut sub 5 dolari buşelul (o tonă de porumb echivalează cu 39 de buşeli, 195 dolari/tonă) pentru prima dată după 2010. Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

04.08.2013, 19:47 1011

Preţurile cerealelor se reduc în contextul recoltelor promiţătoare din SUA care sugerează că producţia masivă va reface inventarele epuizate.

Preţul porumbului a scăzut sub 5 dolari buşelul (o tonă de porumb echivalează cu 39 de buşeli) pentru prima dată după 2010 şi este cu 42% sub maximul atins anul trecut, scrie Financial Times. De asemenea, uleiul vegetal din soia şi boabele de soia folosite ca furaje s-au ieftinit accentuat de la începutul lunii iulie. Scăderile vor afecta probabil ve­niturile fermierilor şi vor tempera pre­ţurile terenurilor agricole din SUA, dar vor stimula exporturile de cereale ale celei mai mari economii a lumii du­pă ce seceta a devastat recoltele din 2012.

În săptămâna trecută doar 2% din regiunile central-vestice au fost afectate de secetă, faţă de 74% anul trecut. Departamentul american pentru Agri­cultură a calificat drept bună şi exce­lentă 90% din recolta de porumb de anul acesta. În 2012 doar jumătate din recoltă a primit aceste calificative.

„Suntem, clar, în faza de tranziţie spre preţuri mai mici. Vom avea recolte mari, problema este doar cât de bune vor fi“, a explicat Soren Schroder, analist la casa de comerţ Bunge.

SUA sunt în mod normal cel mai mare exportator de porumb la nivel mondial, dar anul trecut au fost eclipsate de Brazilia şi Argentina din cauza ravagiilor făcute de secetă. La începutul acestui an recoltele masive din America de Sud au pus, de asemenea, presiuni descendente pe preţuri.

„Ne apropiem de un nou normal. America de Sud ar putea aduce o nouă recoltă-monstru. Vom aduce un pic de grăsime pe os, ceea ce va ajuta la sta­bilizarea preţurilor“, consideră Sterling Smith, analist la Citigroup.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO