ZF 24

Primele discuţii despre viitorul comisar român de la Bruxelles

Dacian Cioloş, comisar european pentru agricultură. Foto Silviu Matei

Dacian Cioloş, comisar european pentru agricultură. Foto Silviu Matei

Autor: Iulian Anghel

28.05.2014, 00:03 381

Dacă va fi posibil, România va păstra în viitoarea Comisie Europeană fotoliul de comisar european pentru agricultură ocupat acum de Dacian Cioloş (44 de ani). Opţiunea pare a întruni adezunea întregului mediu politic, chiar dacă propunerea va aparţine guvernului.

Cu o zi înainte ca la Bruxelles să aibă loc un prim contact între şefii de stat sau de guvern legat de viitorul preşedinte al Comisiei Europene, care trebuie propus până în toamna ce vine, premierul Victor Ponta a spus că preferinţa guvernului său şi a coaliţiei este de a păstra acest fotoliu (nu e clar dacă şi pe Cioloş). În mod sur­prin­zător, a doua opţiune a premierului a fost fotoliul de comisar al justiţiei.

Pentru păstrarea lui Dacian Cioloş în echipa viitorului pre­şedinte al Comisiei s-a pronunţat ieri şi preşedintele Tra­ian Băsescu înainte de a pleca la summitul UE de la Bruxelles. Însă potoliul de comisar pentru agricultură este unul foarte vânat, prin urmare va fi greu de păstrat. Argumentul puternic pentru menţinerea lui Cioloş ar fi acela că el trebuie să con­ti­nue ceea ce a început - reforma Planului Agricol Comun, pe care o girează ca nimeni altul. Cioloş a fost acceptat drept co­misar al agriculturii de Manuel Durao Barroso la propunerea guvernului Boc, în 2010, fiind susţinut şi de Franţa (el a fost bur­sier al statului francez, este un specialist recunoscut în Fran­ţa şi la Comisia Europeană, iar soţia sa este franţuzoaică).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO