ZF 24

Procurorul Curţii Penale Internaţionale a cerut mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu şi a liderilor Hamas pentru potenţiale crime de război. Iniţiativa a fost aspru criticată de Israel şi de Statele Unite

Procurorul Curţii Penale Internaţionale a cerut mandate...

Autor: Andrei Şerbănescu

21.05.2024, 13:32 107

Procurorul Curţii Penale Internaţionale a cerut mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu şi pentru liderii de rang înalt ai Hamas pentru presupuse crime de război, chestiune care a atras o reacţie vehementă din partea Israelului, alături de o serie de critici dure din partea preşedintelui american Joe Biden, raportează Financial Times.

Într-o escaladare dramatică a procedurilor judiciare privind războiul din Gaza, procurorul Karim Khan a solicitat luni mandate de arestare împotriva lui Netanyahu şi a ministrului israelian al apărării Yoav Gallant, precum împotriva liderilor militari ai mişcării Hamas, Yahya Sinwar şi Mohammed Deif, şi a şefului politic al acesteia, Ismail Haniyeh.

„Astăzi subliniem încă o dată faptul că dreptul internaţional şi legile conflictelor armate se aplică tuturor, indiferent de poziţia pe care o ocupă. Niciun soldat de rând, niciun comandant, niciun lider civil - nimeni - nu poate acţiona cu impunitate", a declarat Khan.

Politicienii israelieni au fost uniţi în condamnarea anunţului lui Khan, preşedintele Isaac Herzog avertizând că „sistemul judiciar internaţional este în pericol de a se prăbuşi". Netanyahu a declarat: „Acestea sunt roadele noului val de antisemitism".

Biden a declarat că demersul procurorului a fost „scandalos", insistând asupra faptului că „indiferent ce motive ar putea invoca acest procuror, nu există nicio echivalenţă - niciuna - între Israel şi Hamas".

Judecătorii CPI trebuie să decidă acum dacă vor emite mandatele. În cazul în care vor face acest lucru, ar fi pentru prima dată când instanţa, care a fost înfiinţată în 2002, va emite un mandat de arestare împotriva unui lider susţinut de Occident.

Mandatele de arestare i-ar putea expune pe Netanyahu şi Gallant riscului de a fi arestaţi în cazul în care ar vizita oricare dintre cele 124 de ţări membre ale CPI - printre care se numără majoritatea ţărilor europene şi latino-americane, alături de multe alte state din Africa şi Asia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels