ZF 24

Răzvan Iorgu, CBRE Romania: La închirierea birourilor, e mult mai importantă partea de resurse umane, recrutare şi reţinere a angajaţilor

Răzvan Iorgu, CBRE Romania: La închirierea birourilor,...

Autor: Roxana Rosu

08.06.2016, 11:08 274

Preocuparea pentru spaţiul de birouri este foarte mare nu pe cost, diferenţele fiind de maxim 10%, ci pe cât de atractiv e noul birou pentru angajaţi, a spus  Răzvan Iorgu, Managing Director, CBRE Romania la conferinţa ZF Birouri şi Rezidenţial. 

"De vreun an doi companiile sunt tot mai atente la cum dotează birourile, cu camere de relaxare, gaming, de dormit, pe modelul marilor corporaţii din străinătate. E mult mai importantă partea de resurse umane şi recrutare si reţinere. Presiunea nu e pe chirie, ci pe incentivurile pe care chiriaşii le primesc de la proprietar pentru a aduce spaţiul la standardul respectiv. Mediul de lucru pentru angajaţi este foarte important"

Alte declaraţii:

Situaţia este diferită faţă de 2008, sunt alţi investitori, altă pondere la equity.

În SUA exist o preocupare faţă de viitor, dar sfaturile sunt să dezvolţi proiectele în faze, semnând contracte de preînchiriere pe perioade mai lungi de 2-3 ani

46% din ce se livrează în prima parte a anului e deja preînchiriat. 30% în a doua parte a anului,

Cu toate livrările anunţate nu mă aştept ca proiectele aflate în planing să se realizeze în totalitate. Chiar şi aşa nu vom ajunge la densitatea din Budapesta.

Vor fi proprietari care vor suferi la o eventuală reducere a creşterii economice, dar nu cred că e vorba de cei care dezoltă acum, ci impactul va fi mai ales pe clădirile vechi.

Cred că există business în România, dar trebui să fii bun în ceea ce faci. 

Preocuparea pentru spaţiul de birouri este foarte mare nu în ideea de cost, diferenţele fiind de maxim 10%, ci cât de atractiv e noul birou pentru angajaţi. De vreun an doi companiile sunt tot mai atente la cum dotează birourile, cu camere de relaxare, gaming, de dormit, pe modelul marilor corporaţii din străinătate. 

E mult mai importantă partea de resurse umane şi recrutare si reţinere. Presiunea nu e pe chirie, ci pe incentivurile pe care chiriaşii le primesc de la proprietar pentru a aduce spaţiul la standardul respectiv. Mediul de lucru pentru angajaţi este foarte important.

 

Cei 1 mil mp anunţaţi pentru următorii patru ani nu se vor livra integral.

Vrem să aducem business în România. Polonia a primit mult business din vest si nu a simţiti aşa mult criza ca noi. Dacă reuşim să aducem mult business în România este mai puţin important ce se întâmplă

 

Spaţiul de birouri se schimbă, nu mai există neapărat birourile individuale, ci cele colective, unde se adunp mai multi oameni si colaborează.

Feedbackul este foarte bun pentru birourile din Timpuri Noi. Este o zonă nouă, dar prin brand şi calitate va merge bine. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO