ZF 24

Regatta: Tendinţa de creştere a chiriilor a continuat în acest an, iar în 2017 ritmul va rămâne constant

Regatta: Tendinţa de creştere a chiriilor a continuat...

Autor: Roxana Rosu

21.12.2016, 11:33 184

Tendinţa de creştere uşoară a chiriilor a continuat în 2016, undeva la 5-7%, şi ritmul se va menţine şi în 2017, în condiţiile în care segmentul de 1.000-2.000 euro/lună  va fi pe plus datorită creşterii businessurilor din Capitală şi a faptului că tot mai multi români au început să-si permită astfel de chirii, aşadar clienţii prepondereţti nu mai sunt doar expaţii.

”Segmentul de peste 3.000 euro va  fi foarte influenţat de expaţii care vin în România, iar pe segmentul de  4.000 euro oferta este mai mică decât cererea. La bugetele de 8.000-10.000 euro/lună cererea este una susţinută, dar oferta lasă de dorit (există multe vile în oraş ale căror finisaje sunt deteriorate)”, spune Bogdan Bărbulescu, directorul departamentului de închirieri din Regatta Real Estate.

În 2016 a fost tot mai mai vizibil fenomenul prin care vile vechi nerenovate sunt cumpărate, nu pentru terenul de sub ele, ci pentru a fi renovate/restaurate, deci este posibil ca 2017 să fie anul cu cele mai multe vile restaurate disponibile pe piaţa de închirieri.

De asemenea, datorită noilor construcţii a crescut şi oferta disponibilă pe piaţa închirierilor la o calitate foarte bună pentru Bucureşti. Piaţa este în curs de maturizare, optimismul oamenilor de afaceri  este la cote interesante şi sustenabile, consideră consultanţii Regatta.

“În anul 2016 au fost livrate aproximativ 14.000 locuinţe şi cererea este în continuă creştere. Cel mai mare ritm de creştere a cererii a fost înregistrat în Bucureşti. Necesarul de locuinţe în Capitală este de aproximativ 300.000 unităţi, iar pentru anii următori sunt anunţate în piaţă livrări de maxim 15.000 unităţi /an”, consideră Robert Teodorescu, directorul departamentului rezidenţial din firmă.

Cererea este mai mare decât oferta şi dezvoltatorii ar putea începe fără probleme şi alte proiecte faţă de cele anunţate. 

 În piaţa rezidenţială de lux în ultimii doi ani s-a înregistrat o cerere constantă atât de apartamente cât şi de case/vile, iar zonele centrale şi de nord sunt cele mai vizate. Cele mai multe cereri sunt pe segmentul 150.000 – 300.000 euro pentru apartamente şi 400.000 - 1.000.000 mil euro pentru case. 

În 2017 preţurile vor continua să crească uşor. Ritmul de creştere estimat este între 5 % si 10 % pe an. 

În  ceea ce priveşte zona de birouri, Regatta  previzionează că anul următor companiile se vor extinde, pe fondul unei situaţii economice bune, în special în imobile clasa "A" noi, iar pe  piaţa românească vor intra companii noi în special pe zona IT. De asemenea, vor intra pe piaţă fluxuri de capitaluri canalizate către zona de real estate comercial. În acelaşi timp, sunt disponibile spre vânzare imobile/portofolii interesante la vânzare (prin locaţie cât şi prin calitatea imobilelor), spune Mihaela Oprea, directorul departamentului birouri din Regatta Real Estate.

În 2017 vor fi livrate multe proiecte importante:  Orhideea Towers, The Bridge, Sema Park- în zona Orhidea; Timpuri Noi SQUARE- în zona centrală; Oregon Park, Globalworth Campus  - în zona de nord a Capitalei. Noile spaţii de birouri integrează concepte moderne pentru angajaţi din ce în ce mai sofisticaţi: restaurante, cafenele, locuri de relaxare, divertisment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO