ZF 24

Regula nescrisa: Seful arbitrului telecom se schimba doar cu desfiintarea institutiei

11.03.2009, 15:05 54

Guvernul Boc va consfinti in cateva ore ceea ce pare ca a devenit o regula la Palatul Victoria: presedintii autoritatii de reglementare in comunicatii, care influenteaza in mod direct nivelul veniturilor si al profitabilitatii unora dintre cele mai mari companii din Romania, se schimba neaparat inainte de incheierea mandatului legal de cinci ani si doar prin desfiintarea si reinfiintarea institutiei sub un alt nume si cu atributii noi - mai multe sau mai putine.

Ordonanta de urgenta care va fi adoptata azi de Guvernul Boc marcheaza cea de-a treia desfiintare a arbitrului telecom din ultimii patru ani, realizata pentru a inlatura presedintele institutiei.

Liviu Nistoran, fost deputat si antreprenor in domeniul telecom, va deveni astfel presedintele cu cel mai scurt mandat al arbitrului telecom - aproximativ opt luni.

Istoria schimbarilor de la arbitrul telecom incepe in urma cu patru ani, cand noul instalatul cabinet Tariceanu il inlatura din functie pe Ion Smeeianu pentru a-l instala pe Dan Georgescu.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii a fost infiintata in septembrie 2002, pe durata guvernarii PSD, care l-a numit in functia de presedinte pe Smeeianu, fost secretar de stat la Ministerul comunicatiilor condus de Dan Nica.

Numirea lui Georgescu a adus si o schimbare de nume: ANRC a devenit Autoritatea Nationala pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei.

Guvernul Tariceanu a recidivat si nu l-a lasat nici pe Dan Georgescu sa-si termine mandatul legal de cinci ani de zile, inlocuindu-l din functie cu Liviu Nistoran. Cu aceasta ocazie, ANRCTI si-a schimbat numele in Autoritatea Nationala pentru Comunicatii - metoda utilizata de guvern pentru a evita repunerea in functie de catre justitie a managerilor demisi.

Cel mai longeviv manager din cadrul arbitrului telecom este Alexandrina Hartan, care este vicepresedinte al autoritatii inca din prima zi de existenta a institutiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO