ZF 24

Remus Borza afirmă că Hidroelectrica ar fi intrat din nou în insolvenţă şi că de mâine se întoarce la conducerea companiei. Directorul Hidroelectrica: Nu ştiu nimic

Remus Borza afirmă că Hidroelectrica ar fi intrat din...

Autor: Roxana Petrescu

25.02.2014, 18:48 1676

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a intrat din nou în insolvenţă, potrivit lui Remus Borza, avocatul care controlează EuroInsol, fostul administrator judiciar al companiei.

În iunie anul trecut Hidroelectrica abia ieşise din insolvenţă, la un an după pronuţarea deciziei.

“Nu ştiu nimic. Am fost la tribunal în calitate de martor în procesul privind contractul cu Energon Cluj”, a declarat Directorul General al companiei, Mihail Stănculescu.

Borza nu a precizat motivele care au dus la intrarea din nou a insolvenţă a companiei, care anul trecut a finalizat cu un profit net de 130 mil. euro.

“De mâine Borza se întoarce la Hidroelectrica”, a declarat Remus Borza, fostul administrator judiciar al companiei.  

Care sunt explicaţiile pentru care Hidroelectrica e din nou în insolvenţă?

“Finalitatea procedurii insolvenţei este plata creanţelor. În această decizie de astăzi s-a considerat că nu trebuia respinse contestaţiile “băieţilor deştepţi” ca inadmisibile, aşa cum a decis Tribunalul Bucureşti, a declarat Remus Borza.

Potrivit acestuia, în cazul "băieţilor deştepţi" nu este vorba însă de creanţe propriu-zise, ci de creanţe născute anterior demarării procedurii de insolvenţă.

“La insolvenţă nu vii cu creanţe viitoare, cu creanţe ipotetice pe beneficiu”, a mai spus Borza. Potrivit acestuia va fi reanalizată la Curtea de Apel decizia Tribunalului de a respinge contestaţiile făcute de băieţii deştepţi.

În linii mari, companiile care cumpărau direct energie de la Hidroelectrica au acţionat în instanţă compania după ce contractile lor au fost reziliate după intrarea în insolvenţă a producătorului, furnizorii cerând în schimb banii pe care ar fi urmat să îi obţină dacă aceste contracte erau în continuare derulate.

Odată denunţate aceste contracte, ei au dat în judecată compania pentru recuperarea unor sume considerate ca daune viitoare. Tribunalul Bucureşti a decis că aceste contestaţii sunt inadmisibile, Hidroelectrica ieşind din insolvenţă la jumătatea anului trecut. Acum urmată să fie reanalizată această respingere, dar rejudecarea se face prin intrarea din nou în insolvenţă a companiei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO