ZF 24

Ritmul de creştere a creditării totale a rămas anemic, de doar 1,2%. Creşterea împrumuturilor în lei cu peste 14% a susţinut menţinerea creditării totale în teritoriul pozitiv în 2016. Creditele în valută scad cu 12%

Ritmul de creştere a creditării totale a rămas anemic,...

Autor: Claudia Medrega

26.01.2017, 19:30 118

Creditarea totală privată pentru populaţie şi companii s-a menţinut anul trecut în teritoriul pozitiv, susţinută de avântul împrumuturilor în lei, însă ritmul anual de creştere a creditului privat a rămas anemic, de doar 1,2%, soldul ajungând la 220,1 miliarde de lei.

În timp ce creditele în lei sunt „pe val, graţie scăderii dobân­zilor, împrumuturile în valută şi-au continuat declinul. Ritmul de creştere al creditării totale a încetinit spre finalul anului, iar în decembrie s-a înregistrat chiar o scădere lunară faţă de soldul din noiembrie, de 0,2%, după trei luni consecutive de creştere.

România a rămas codaşa Europei în privinţa gradului de intermediere financiară, având printre cele mai scăzute ponderi în PIB ale activelor bancare şi creditelor.

Ponderea cre­di­tului privat în PIB a revenit la nivelul de di­nainte de 2007, co­borând sub 30%, pâ­nă la 29%. Iar pon­derea activelor ban­care în PIB a scăzut sub 60%. Tendinţa de restrângere a bi­lan­ţurilor băncilor con­trolate de ac­ţio­nari străini a fost greu de domolit în ul­timii ani în con­diţiile în care au avut de făcut curăţenie la nivelul por­tofoliilor de credite neperformante. Iar intensifi­ca­rea dezintermedierii şi-a pus amprenta asu­pra întârzierii revigorării accelerate a creditării.

„România continuă să înregistreze creştere economică aproape fără sus­ţinerea creditării, în condiţiile în care ponderea creditului privat în PIB a scăzut anul trecut spre 29% din PIB, minumul ultimului deceniu, de la 30,5% în 2015 şi un vârf precriză de aproximativ 40%“, scriu analiştii de la ING Bank. România a fost în ultimii ani pe podiumul european, având printre cele mai rapide ritmuri de creştere econo­mică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO