ZF 24

România în aşteptarea viiturii: debitul pe Dunăre a crescut cu o treime faţă de normal

Budapesta, Ungaria: Dunărea a ajuns la un punct maxim de 8,9 metri iar serviciile de intervenţie şi voluntarii au lucrat şi pe parcursul nopţii pentru a ţine în frâu apele care ameninţau şi alte oraşe şi sate ungureşti de pe malurile Dunării.

AFP/Mediafax Foto

Autor: Gabriel Razi

11.06.2013, 20:47 1007

Vârful viiturii care vine pe Dunăre de pe cursul superior al fluviului va lovi România peste trei zile, iar primele semne ale creşterii debitului sunt deja vizibile în condiţiile în care la intrarea în ţară cursul a ajuns ieri să fie cu o treime mai mare faţă de media istorică a lunii iunie.

„Debitul la intrarea în ţară în intervalul 10-11 iunie a fost în creştere, având valoarea de 8.600 mc/s, peste media multianuală a lunii iunie. Pe tot sectorul aval Porţile de Fier debitele au fost în creştere“, se arată în raportul zilnic al Autorităţii Naţionale „Apele Române“.

Instituţia prognozează că în zilele următoare cursul Dunării va fi în creştere, urmând a atinge nivelul de 8.900 mc/s la intrarea în ţară. Viitura de pe Dunăre ar urma să ajungă în regiu­nea Bulgariei şi a Ro­mâniei în perioa­da 13-14 iunie, iar creşterea fluviului pune sub risc atât producţii agricole de pe câteva zeci de mii de hectare, dar şi elemente de infrastructură precum autostrada şi linia de cale ferată Bu­cureşti - Con­stanţa.

Inundaţiile devastatoare au dat peste cap de câteva zile mai multe ţări din Europa. Ieri 23.000 de locuitori ai oraşului german Magdeburg au fost fortaţi să îşi părăsească locuinţele după ce un dig de pe râul Elba a cedat, potri­vit presei internaţionale. În capitala ma­ghiară Budapesta alţi 1.200 de oa­meni au fost evacuaţi. În total 19 oa­meni au murit în inundaţiile devas­ta­toare ce au para­lizat centrul conti­nentului în ultimele zile.


Magdeburg, Germania: armata germană a evacuat locuitorii oraşului Magdeburg pentru a-i feri din faţa inundaţiilor de pe râul Elba.


Viena, Austria: apele au început să se retragă, iar lucrătorii de la serviciile de intervenţie au început să cureţe malurile Dunării după inundaţiile de acum câteva zile care au distrus mai multe restaurante de pe cheul fluviului.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 12.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO