ZF 24

Romtelecom: viteza la internet pe calculator scade cand e folosita televiziunea IP

09.12.2009, 11:41 379

Utilizarea simultana a conexiunii la internet pentru a vizitasite-uri de pe calculator si pentru a urmari si un post TV prinintermediul televiziunii prin internet (IPTV) va duce la scadereavitezei de acces la net de pe calculator, spun reprezentantiicompaniei Romtelecom, care a lansat marti in 10 orase din Romaniaun sistem de televiziune IPTV.

Practic, Romtelecom livreaza astfel prin acelasi fir sitelefonie fixa si internet si televiziune - la fel cum fac, spreexemplu, RCS&RDS si UPC prin cablu sau fibra optica. Pentru aputea folosi sistemul IPTV clientii Romtelecom trebuie sa aibaactivat un contract de servicii de acces la internet la o viteza decel putin 8 Mbps. Cea mai mare viteza de acces la internetfurnizata de Romtelecom este de 30 Mbps, caz in care abonamentuleste de 14,9 euro pe luna (TVA inclusa).

Oficialii Romtelecom precizeaza ca pe masura ce viteza de accesla internet este mai mare si impactul activarii sistemului IPTVeste mai mic in cazul utilizarii in paralel a unui computer pentrua accesa webul.

"Sistemul IPTV foloseste resurse din latimea de banda, ceea ceafecteaza experienta de browsing si de descarcare a datelor. Careeste exact acest impact depinde de viteza conexiunii folosite", auprecizat pentru ZF reprezentantii companiei.

In alta ordine de idei, compania a precizat ca utilizatorii carevor sa instaleze televiziunea IP dar au modemuri de acces lainternet mai vechi, care nu sunt compatibile cu serviciile TV, vorprimi gratuit echipamente noi.

Pentru a putea folosi si serviciile IPTV clientii trebuie sainstaleze in casa un nou echipament, receptorul IPTV, pe langa celutilizat pentru utilizarea serviciilor internet.

Receptoarele IPTV sunt de mai multe tipuri, respectiv un modelsimplu, care nu permite furnizarea unor servicii suplimentare, simodele mai complexe, care includ si un hard disc. Modelele cu harddisc au functia de inregistrare video (Digital Video Recording),care permite inregistrarea emisiunilor difuzate de posturile TVpentru a putea fi vizualizate oricand ulterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO