ZF 24

Roxana Petrescu, editor ZF: Despre albume geografice industriale, migraţii şi insolvenţe cu ministrul economiei

Roxana Petrescu, editor ZF: Despre albume geografice...

Autor: Roxana Petrescu

09.05.2013, 19:23 181

Varujan Vosganian, ministrul economiei, a spus ieri în cadrul unei conferinţe de presă pe tema stadiului proiectelor în derulare ale instituţiei pe care o conduce că în două luni de zile, pe un site, va fi publicat un album geografic industrial al României.  

„M-am săturat să mă duc cu albume cu costume naţionale şi munţi. Aş vrea să mă duc cu industria“, a spus Vosganian, care a ţinut să precizeze că se duce la întâlniri în străinătate, iar interlocutorii săi nici măcar nu ştiu care este populaţia României.

„Şi care este populaţia României“, a fost întrebat ministrul.

„Populaţia este ca expresul. Are varianta lungă şi varianta scurtă“, a răspuns zâmbind Vosganian. „Amploarea migraţiei este la dimensiunea Olteniei şi Banatului. Este o amploare uriaşă.“

Nicio cifră însă. Până la urmă ce le răspunde ministrul economiei interlocutorilor săi când vine vorba de populaţia României?

Sunt 22 de milioane, 19 sau 18 milioane de oameni? Ce piaţă de desfacere este România? De ce au plecat acei oameni? Poate pentru că se rătăciseră tot căutând pe harta României industria despre care se tot vorbeşte, aşa că au plecat pe şantiere sau la cules de căpşune în Spania.

Şi pentru că tot se va face o hartă industrială a României, potrivit datelor actuale câte fabrici sunt, câte s-au închis, câţi oameni mai lucrează în ele şi câţi au plecat să culeagă căpşune sau să lucreze pe şantiere în străinătate. ZF a trimis în repetate rânduri solicitări către Ministerul Economiei în legătură cu numărul IMM-urilor, cu numărul unităţilor de producţie închise, cu fabricile deschise, dar niciodată oficialii nu au venit cu cifre, cu prezentări actualizate. Aşa a fost şi ieri.

Şi până la urmă despre ce industrie este vorba? Harta cărei industrii se mai face în România, când Ministerul Economiei a ajuns să se ocupe numai de insolvenţa Oltchim, vânzarea CupruMin, privatizarea Plafar sau scoaterea la vânzare a Aversa. „La Aversa se făceau pompe pentru reactoare nucleare şi pentru irigaţii. Nu mă întrebaţi de ce a ajuns aşa. Oltchim este în top cinci la nivel european, dar este în insolvenţă. Hidroelectrica este în insolvenţă. Eu sunt stăpânitor peste sute de companii în insolvenţă, iar acest lucru arată că statul nu este un bun manager“, a spus Vosganian.

Dar dacă statul nu este un bun manager, până la urmă ce mai caută în funcţia de conducere a companiei România cu 18, 19 sau 22 de milioane de angajaţi?
 

Roxana Petrescu este editor pe domeniul energiei la Ziarul Financiar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO