ZF 24

Ruşanu, ASF: Consultanţii au evaluat greşit interesul pentru Romgaz. „Mi-aş dori ca pe viitor statul să apeleze la consultanţi mai serioşi“

Ruşanu: Subesti­marea pieţei locale a fost un lucru greşit

Ruşanu: Subesti­marea pieţei locale a fost un lucru greşit

Autor: Cristian Hostiuc, Andrei Chirileasa

04.11.2013, 00:07 458

Vă prezentăm pe larg interviul cu Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiară -, instituţia care reglementează piaţa de capital. ASF dă aviz pe ofertele de vânzare de acţiuni şi listări la Bursă. Ruşanu, membru al PNL şi unul dintre cei mai influenţi parlamentari, fost preşedinte de bancă şi secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a fost numit anul trecut preşedintele ASF, instituţia care reuneşte piaţa de capital, de asigurări şi pensii private.

Cum vedeţi gradul de supra­sub­scriere în cazul ofertei Romgaz, unde investitorii mici au cerut de 17 ori mai multe acţiuni decât le-au fost oferite?

Prima impresie pe care o am este că statul, emitentul şi consultantul au fost ne­pregătiţi pentru un asemenea succes. Dar nu judec niciodată doar după prima impresie, ci după fapte. Faptele ne arată un singur lucru: disponibilitatea locală de capital a fost subestimată. Chiar dum­nea­voastră aţi scris în Ziarul Finan­ciar că econo­mi­si­rea locală ar trebui avută în vedere într-o proporţie mult mai mare decât în pre­zent în stabilirea ca­pitalului dispo­ni­bil. Să privim faptele: inflaţia este în scădere, au fost perioade mari cu do­bânzi real negative (câşti­gu­rile din do­bânzi sunt impozitate, iar in­flaţia a fost câteodată peste rata de do­bân­dă acor­da­tă în sistemul bancar). Ce alter­native de investiţii au populaţia şi com­paniile atunci când dobânzile scad pen­tru di­ver­sificarea portofoliilor? Ti­tluri de stat sau plasamente pe piaţa de capital. În acest context nu ar trebui să ne sur­prin­dă dorinţa de a merge, într-o anu­mi­tă pondere, dinspre dobânzi ban­care mai mici decât în trecut spre inves­ti­ţia pe piaţa de capital. Se pare însă că a fost cineva surprins de acest lu­cru. Con­sul­tantul. Nu ai voie să fii surprins atunci când ai depozite bancare doar în lei de 77 de miliarde de lei. Mă refer la această cifră pentru că o corelez cu no­ţiu­nea de mici investitori. Dacă ne re­fe­rim la întreaga economisire din siste­mul bancar, în lei şi în valută a popu­laţiei, ajungem la un bazin al econo­mi­sirii de peste 200 de miliarde de lei. Păi când ai economisire de peste 46 de mi­liar­de de euro, chiar credeţi că în cazul unei socie­tăţi ca Romgaz este greu să se atragă 600 de milioane de euro? Aceasta a fost cifra iniţială estimată de guvern ce urma să fie obţinută. Dar am observat că emi­ten­tul şi consultantul au coborât sem­ni­fi­cativ această dorinţă iniţială, pentru că preţul de ofertă a fost departe de prima estimare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO