ZF 24

Scăderile din ultima perioadă de pe bursele lumii nu sunt începutul unui declin de durată - analişti

Scăderile din ultima perioadă de pe bursele lumii nu...

Autor: Ioana Niţă

09.06.2013, 20:34 614

Revenirea lentă a economiilor, înrăutăţirea datelor macroeconomice şi îngrijorarea pieţelor privind măsurile luate de Fed se numără printre factorii care au contribuit în ultimele zile la scăderea burselor din întreaga lume, însă analiştii apreciază că aceştia nu vor provoca un declin de durată al pieţelor de capital. Din contră, bursele au energie pentru a creşte substanţial în următorii ani.

“Scăderile la care am asistat în ultima perioadă nu reprezintă începutul unui declin al pieţelor bursiere, ci mai degrabă o pauză în evoluţia crescătoare. Pieţele de capital pot face mari progrese în următorii ani, iar acum se află pe un trend ascendent pe care nu l-am mai văzut de multă vreme”, spune Peter Oppenheimer, strateg la banca americană Goldman Sachs pentru CNBC.

 Nouriel Roubini, laureal al premiului Nobel pentru economie, susţine de asemenea că pieţele bursiere vor creşte în următorii doi ani până când decalajul de avere dintre bogaţii de pe Wall Street şi oamenii de rând va deveni mult prea mare.

“Ritmul de creştere economică încă nu şi-a revenit, iar inflaţia scade. Aşadar pieţele sunt îngrijorate din cauza posibilei retrageri a programului de achiziţie de active a Fed, însă eu cred că acest lucru se va întâmpla mai târziu şi în consecinţă pieţele bursiere vor continua să crească”, a spus Roubini.

Afirmaţiile analiştilor vin după ce principalul indice bursier al bursei de la Tokyo, Nikkei 225, a înregistrat o scădere de 6% săptămâna trecută din cauza temerilor privind retragerea treptată a programului Fed de stimulare economică prin achiziţionarea de obligaţiuni. Cotaţia indicelui a crescut cu aproximativ 50% de la începutul anului ca urmare a îmbunătăţirii încrederii investitorilor în măsurile agresive ale guvernului japonez de a redresa economia ţării.

În ceea ce priveşte economia europeană, strategul de la Goldman Sachs nu este foarte optimist. Însă orice companie din Europa care are expunere internaţională ar putea creşte datorită majorării consumului din SUA şi din economiile emergente, a subliniat el.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO