ZF 24

Şefii celor mai mari companii din comerţul modern conduc afaceri de 30 de miliarde de lei şi coordonează 55.000 de angajaţi

Autor: Adelina Mihai

29.10.2014, 00:06 470

Şefii celor mai mari zece companii din reţelele de comerţ modern se află la conducerea unor companii cu afaceri cumulate de 30 de miliarde de lei în 2013 (6,78 miliarde de euro), adică 80% din valoarea totală a pieţei de profil. Împreună, companiile pe care le conduc aceşti manageri de top au 55.000 de salariaţi, adică aproape 2% din totalul salariaţilor din mediul privat.

Trei dintre şefii marilor jucători din comerţul modern sunt „nou-intraţi“ în catalogul „Who’s who in business. Cei mai importanţi 1.000 de oameni din business“ din acest an. Astfel, la conducerea Carrefour România, un business de 1,1 miliarde de euro pe an, a venit Jean Baptiste Dernoncourt, un manager de 32 de ani care a fost anterior, pentru o perioadă de doi ani, directorul financiar al operaţiunilor Carrefour în România.

De o schimbare la nivel de top management a avut parte şi Metro Cash& Carry, unde la conducerea operaţiunilor locale a venit iarna trecută Gilles Roudy. El a fost anterior director comercial în cadrul Real International, divizia de hipermarketuri a grupului Metro. Înainte să se angajeze la Metro, Roudy a lucrat aproape timp de 17 ani pentru Carrefour, companie în cadrul căreia a avut diverse roluri de conducere (precum cea de director executiv în ţări precum Belgia, Polonia sau Turcia).

Şi Auchan România, companie cu un business de circa un miliard de euro (după preluarea a 20 de magazine Real într-o tranzacţie derulată anul trecut), şi-a schimbat şeful. Astfel, la conducerea Auchan pe plan local a venit Frederic Bellon, un manager care lucrează în cadrul acestei companii de 23 de ani. De altfel, Bellon a fost responsabil de integrarea celor 20 de magazine Real în companie şi l-a înlocuit pe Patrick Espasa, executivul care a devenit preşedintele Auchan din România şi Italia. O analiză a profilurilor de executivi din comerţul modern arată că doar patru manageri români se află la conducerea companiilor aflate în topul celor mai mari 10 retaileri din industrie. Astfel, Adrian Viman, şeful Kaufland, unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri locali, alături de Sorana Georgia (Billa), Alexandru Vlad (Selgros) şi Daniel Gross (Rewe) formează „echipa“ de executivi români de top care conduc operaţiunile multinaţionalelor din comerţul modern, o piaţă foarte competitivă.

Anuarul ZF „Who’s who in business“ a ajuns la a 7-a ediţie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO