ZF 24

Short-sellingul, care a dus la caderea bursei americane, ajunge si in Romania

10.06.2009, 18:49 18

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a avizat noul Cod al Depozitarului Central (DC), care va permite intermediarilor, dupa ce va fi aprobat si de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), sa imprumute instrumente financiare prin intermediul DC pentru opertatiunile de vanzare in lipsa cu actiuni pe Bursa, scrie Mediafax.

Conform noului Cod al DC, imprumutul de instrumente financiare poate fi efectuat doar intre participantii la sistemul de compensare-decontare si registru al Depozitarului Central in nume si pe cont propriu, iar operatiunea se va efectua printr-un transfer fara plata.

Depozitarul Central va calcula automat, in momentul aprobarii imprumutului si valoarea garantiilor asociate acestuia, pe baza pretului de referinta comunicat de catre entitatea care administreaza sistemul de tranzactionare, pe care sunt tranzactionate instrumentele financiare aferente garantiei.

Operatiunea, cunoscuta pe pietele internationale drept short-selling a fost cauza multor tranzactii care au dus la caderea bursei de la New York, pe fondul crizei financiare, investitorii pariind pe caderea valorii titlurilor si iesind astfel in castig fara a avea la dispozitie, la propriu, actiunile pe care le tranzactionau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO