ZF 24

SOC: Unul din cei mai prolifici bancheri austrieci, Julius Meinl, arestat pentru suspiciuni de frauda de mai multe mld. euro

02.04.2009, 12:15 33

Bancherul austriac Julius Meinl, presedintele Meinl Bank, a fost arestat miercuri seara, pentru suspiciuni de frauda, au anuntat joi la Viena, procurorii care cerceteaza cazul, citati de Reuters.

Arestarea urmeaza unei investigatii derulate de procurori si de FMA, autoritatea de supraveghere a pietelor financiare din Austria, dupa o plangere anonima depusa in septembrie 2007 legata de Meinl European Land, o firma imobiliara listata, infiintata si administrata de Meinl Bank.

Meinl Land a fost lansat, administrat si consiliat de Meinl Bank, si a adunat mai multe miliarde de euro de la investitori intre 2002 si 2007, pentru a achizitiona proprietati imobiliare pe pietele emergente din Europa de Est.

In Romania, Meinl Bank a fost pana in 2007 actionarul majoritar al producatorului local Kandia-Excelent, al doilea mare jucator pe piata dulciurilor.

Kandia NV, un fond privat de investitii administrat de Meinl Bank AG, a vandut la jumatatea anului 2007 un pachet de 93,3% din actiunile Kandia-Excelent catre grupul englez Cadbury Schweppes, printr-o tranzactie in valoare de aproximativ 100 mil. euro realizata pe Bursa de Valori din Bucuresti.

La data anuntarii acestei tranzactii, reprezentantii Julius Meinl Industrieholding GmbH prezenti la conferinta de presa au declarat ca aveau pregatita listarea unui pachet de 50% din compania Kandia-Excelent pe bursa din Viena, insa in urma primirii unei oferte de preluare de la Cadbury au decis sa renunte la proiectul de listare.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO