ZF 24

Socol, consilier al premierului: Propunerile de relaxare fiscală ale opoziţiei sunt „un ghid de intrare în faliment“

Socol, consilier al premierului: Propunerile de relaxare...

Autor: Claudia Medrega

20.08.2013, 20:59 352

Propunerile „fanteziste“ ale opoziţiei privind reducerea cotei unice de la 16% la 12%, diminuarea CAS la angajaţi şi angajatori şi creşterea salariului minim net pe economie de la 800 de lei la 1.000 de lei sunt „un ghid de intrare în faliment“, consideră Cristian Socol, consilier al premierului Ponta. „Măsurile propuse nu au nicio legătură cu realitatea economică din România şi UE. Avem practic un ghid de intrare în faliment, aşa cum era să păţim în aprilie 2009, când nu mai puteam ieşi pe pieţele externe pentru împrumuturi şi nu mai erau bani de pensii şi salarii.“

Câştigurile de stabilitate macroeconomică fac cu ochiul opoziţiei, care forţează discursul public cu propuneri fanteziste, măsurile aducând pierderi de venituri certe cu compensări incerte, în opinia lui Socol.

Numai la cota unică pierderea de venituri directă la buget (calcule pentru întreg anul 2013) ar fi de circa 2 mld. euro, din care 650 mil. euro de la impozitul pe profit şi 1,3 mld. euro de la impozitul pe venit.

Cota unică de 16% pe venit şi pe profit a fost introdusă de la 1 ianuarie 2005, aducând treptat încasări în creştere pe seama dinamicii economice rapide. Până în 2005 în România a funcţionat un sistem de impunere pe venitul global.

Pe întreg pachetul, măsurile propuse de opoziţie ar arunca deficitul bugetar la peste 4% din PIB introducând din nou România în hora minus de credibilitate - creştere a CDS - default pe pieţele externe - noi m?suri de austeritate, apreciază Socol.

„În şase luni practic, după cheltuirea bufferului şi a unui minimum de rezerve existente România ar ajunge în faliment, urmând cazul Greciei. Doctrina fiului risipitor s-ar manifesta în plenitudinea ei“.

Dacă impactul negativ asupra deficitului bugetar, dobânzilor, inflaţiei şi datoriei publice este clar negativ, efectul de stimulare a economiei prin reducerea cotei unice este incert, în opinia consilierului premierului.

„Reducerea cotei unice ar însemna încă o tură de câştiguri mari pentru bogaţi şi câştiguri mici sau deloc pentru cei săraci. Ar mări din nou polarizarea socială şi ar afecta creşterea economică pe termen mediu. Măsura reducerii cotei unice este total inconsistentă cu poziţia macroeconomică a României. În fapt, propunerea nu înseamnă decât o propunere populistă, care va mări deficitul bugetar şi nu va reduce evaziunea fiscală“.

Citiţi pe www.zf.ro opinia consilierului premierului Cristian Socol

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO