ZF 24

Şova: Avem o lege a parteneriatelor public-private inutilă

Foto Octav Ganea

Autor: Andreea Neferu

06.06.2013, 20:38 661

Legea care reglementează parteneriatele public-private (PPP) este „inutilă“, având în vedere că în perioada 2011-2013 au existat 16 tentative de astfel de proiecte, însă niciunul nu s-a concretizat, este de părere Dan Şova (foto), ministrul delegat pentru mari proiecte de infrastructură.

„Toată lumea vorbeşte despre parteneriatele public-private, dar în mod concret nimeni nu face nimic. Avem o lege (a PPP- n.red.) inutilă“, a spus ministrul delegat pentru mari proiecte de infrastructură, Dan Şova, în cadrul unei conferinţe despre parteneriatul public-privat organizată de firma de avocatură NNDKP. El a afirmat că statul a transmis că­tre Comisia Euro­peană un nou proiect de lege al PPP. „Sperăm să avem o nouă lege a PPP anul acesta“. Ministrul a precizat că una dintre greşelile din trecut în implementarea PPP a fost faptul că statul nu a implicat încă de la în­ceput în aceste proiecte băncile, care vin cu finanţarea.   

PPP-urile precum şi concesiunile au fost folosite de toţi politi­cienii în discursuri când au fost întrebaţi cum vor să dezvolte econo­mia. Însă până acum foarte puţine astfel de proiecte au fost semnate şi derulate, un exemplu fiind doar contractul de concesiune din anul 2000 al Apa Nova pentru furnizarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare pentru municipiul Bucureşti. Mai mult, aceste tipuri de proiecte s-au lovit de-a lungul anilor de eşe­curi răsunătoare: este cazul autostrăzii Comarnic-Braşov, pe care statul a încercat de două ori să o construiască în parte­neriat public-privat, însă de fiecare dată contractul a picat.

În prezent, guvernul a demarat procedurile de licitaţie pentru construcţia în concesiune a trei autostrăzi cu o valoare cumulată de circa 5 miliarde de euro,  Comarnic-Braşov (58 de kilometri), Craiova-Piteşti (121 kilometri) şi centura de sud a Capitalei (48 de kilometri).

„E important ce se întâmplă în 2013 dar şi mai departe de anul acesta. România şi, în general, Europa de Sud-Est are un potenţial important în privinţa parteneriatelor public-private. Cu o susţinere potrivită din partea mediului politic, aceste parteneriate vor deveni o realitate şi în România“, a spus, în cadrul aceleiaşi conferinţe, Andy Carty, reprezentant al Centrului European de Expertiză în PPP din cadrul Băncii Europene de Investiţii.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 07.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO