ZF 24

Statistica anunţă astăzi de unde a venit creşterea economică în primul trimestru din 2014. Analiştii spun că industria şi consumul au fost cele mai importante motoare

Statistica anunţă astăzi de unde a venit creşterea...

Autor: Claudia Medrega

04.06.2014, 00:07 775

Institutul Naţional de Statistică anunţă astăzi care au fost componentele care au contribuit la avântul economiei din primele trei luni ale anului. România a fost în primul trimestru liderul Europei cu cel mai rapid ritm de creştere al economiei, de 3,8% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut.

Industria şi exporturile au avut în primele trei luni ale anului creşteri de două cifre. Producţia industrială a crescut în trimestrul I cu aproape 11%, iar exporturile cu 10%, com­parativ cu aceeaşi perioadă a lui 2013. Industria a adus anul trecut două treimi din creşterea economică şi a rămas şi în 2014 unul dintre principalele motoare pentru economie.

Vestea cea mai bună din primul trimestru a venit de la comerţul cu amănuntul, care a acce­le­rat. Cifra de afaceri din comerţul cu amă­nun­tul - cel mai important indicator pentru con­su­mul populaţiei - a făcut în T1 un salt de 9,3% pe se­rie brută. În martie, faţă de aceeaşi lună de anul trecut, consumul a avansat puternic, la 13,6%.

Însă, în primul trimestru nu au lipsit şi veştile proaste. Construcţiile şi-au continuat declinul, scăzând cu peste 9% comparativ cu primul trimestru de anul trecut. Lucrările de infrastructură s-au prăbuşit în primul trimestru cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care investiţiile statului au înregistrat un declin de aproape 50%.

Eugen Sinca, senior economist al BCR, spu­ne că rămâne un semn de întrebare cu pri­vi­re la durabilitatea creşterii economice din pre­­zent, care este susţinută de exporturi şi de con­sumul populaţiei, dar este lipsită de spri­jinul investiţiilor. El a adus în discuţie datele sta­tistice îngrijorătoare care au venit dinspre lu­crările de infrastructură care s-au com­pri­mat cu 25% în primul trimestru pe fondul lipsei de resurse financiare din buget, al ab­sor­bţiei

sub aşteptări a fondurilor europene şi al întâr­zie­rii în lansarea unor proiecte în par­te­neriat public - privat pentru care s-ar putea găsi bani.

Relaxarea suplimentară a politicii mone­tare a BNR prin reducerea rezervelor minime obli­ga­torii la lei este absolut necesară în contextul dez­intermedierii financiare pe partea de valută care are loc în prezent, mai spune analistul BCR.

În timp ce comparativ cu primul trimestru din 2013 PIB-ul a crecut cu 3,8% faţă de T4/2013 economia practic a stagnat. Creşterea PIB în T1/2014 a fost de doar 0,1% faţă de T4/2013, conform datelor INS.

„Avansul foarte puternic consemnat în ultimele două trimestre din 2013 (+1,8% T3/2013 faţă de T2/2013 şi +1,6% T4/2013 faţă de T3/2013) a creat o bază înaltă şi a dus la o pierdere a momentului creşterii economice la începutul acestui an (doar 0,1% T1/2014 faţă de T4/2013). Creşterea economică de 1,6% din T4/2013 a fost susţinută şi de factori temporari, cum ar fi agricultura, care a crescut cu 5,5% în acel trimestru“, explică Sinca.

Mihai Pătrulescu, senior economist al UniCre­dit Ţiriac Bank, anticipează o decele­rare a sectorului industrial începând cu al doi­lea tri­mestru al anului. „Producţia industrială a ac­ce­le­rat substanţial în perioada aprilie-de­cembrie 2013, pe fondul dezvoltării unor noi ca­pacităţi de producţie. Însă, anticipăm ca această acce­le­rare să creeze un efect de bază negativ în 2014.“

Cu toate acestea, analistul UniCredit ră­mâ­ne optimist cu privire la sursele de creştere bazate pe cererea internă.

Pentru primul trimestru din acest an ana­liştii economici au anticipat o creştere econo­mică cuprinsă în intervalul 2-4%, faţă de ace­eaşi perioadă din 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO