ZF 24

Ştefan Marcu, director AT Kearney: Este incredibil câţi bani se aruncă pe fereastră în sistemul bancar

Ştefan Marcu, director AT Kearney: Este incredibil...

Autor: Roxana Rosu

29.06.2016, 11:40 3615

Sistemul bancar românesc este printre cele mai scumpe din zone, dar în ciuda a ceea ce câştigă din venituri este incredibil de ineficient, a spus Ştefan Marcu, director AT Kearney.

"Din cauza nestructurării sistemelor interne, se aruncă mulţi bani pe fereastră în sistem. Primele 5-6 bănci sunt mari, greu de urnit, cele mici nu au scală. Aruncăm foarte mulţi bani pe fereastră"

Alte declaraţii:

Asta înseamnă însă oportunităţi pentru cei care reuşesc să consolideze piaţa, pentru că au totuşi veniturile din taxe bune.

Sistemul este foarte nerestructurat. O parte din jucători sunt paralizaţi, nu pot lua deccizii din Austria, Italia, pentru căau băgat miliarde ăn România şi nu pot scoate banii ăia din România. 

Sunt trei componente mari intr-un proces de integrare între bănci. Partea legală, care poate dura 6 luni sau 2 ani, apoi componenta de resurse umane, foarte importantă, şi partea de IT, pentru că băncile sunt o adunare de sisteme, iar mutarea portofoliilor nu e ceva simplu.

Au fost cazuri în care băncile au incercat să păstreze două sisteme, departamente paralele, şi lucrurile devin foarte complicate. Procesul de integrare ar trebui făcut cu cât mai repede cu atât mai bine.

Când băncile cumpără alt portofoliu sau bancă, trebuie să targeteze cam 90% din business, pentru că o parte se pierde în proces.

Mă aştept ca băncile să investească în tehnologie, să umble la eficienţă internă şi ca 2-3 bănci să se consolideze

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO