ZF 24

Stiglitz: Rolul dolarului ca moneda de rezerva a devenit indoielnic. Capitalismul de tip american, un esec

Stiglitz: Rolul dolarului ca moneda de rezerva a devenit indoielnic. Capitalismul de tip american, un esec

Foto: Bloomberg

21.08.2009, 11:50 43

Economistul american si laureatul premiului Nobel Joseph Stiglitz considera ca rolul dolarului american ca moneda de rezerva a devenit indoielnic si prezinta un grad ridicat de risc, informeaza Bloomberg.

"Este necesar un nou sistem global de rezerva monetara", a sustinut Stiglitz intr-o conferinta sustinuta la Bangkok, in Tailanda.

Sustinerea din partea unor tari precum China ar trebui sa asigure discutii serioase in privinta realizarii unui nou sistem de rezerve.

Dolarul s-a depreciat cu 12% din 5 martie pana in prezent in raport cu un indice care cuprinde euro, yenul si alte patru valute de referinta la nivel mondial.

China - care detine cele mai ample rezerve de valuta din lume - si Rusia au cerut anterior inlocuirea dolarului cu o alta moneda, una globala, ca valuta internationala de constituire a rezervelor monetare.

"Sistemul existent de rezerva se afla intr-un proces de destramare. Dolarul nu este o moneda buna de rezerva. In prezent, dolarul nu intoarce aproape niciun randament, insa oricine analizeaza situatia trebuie sa ajunga la concluzia ca exista un grad ridicat de risc", a aratat Stiglitz.

Conform economistului, criza financiara globala semnaleaza esecul capitalismului de tip american, sistemul financiar global functionand doar ca urmare a interventiilor repetate ale guvernelor si a salvarii pietelor de la dezastru.

Criza financiara globala, care a inceput o data cu colapsul pietei iptecare de tip subprime in 2007, a condus la scaderi a valorilor contabile a activelor si pierderi ale bancilor si altor institutii bancare de aproape 1.600 miliarde dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO