ZF 24

Ştiri pe scurt din business internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Rusia va oferi gaz natural Ucrainei la un preţ mai mic dacă aceasta aderă la un bloc economic al fostelor ţări sovietice, gândit de Rusia ca un rival pentru Uniunea Europeană, potrivit prim-vicepremierului rus Igor Shuvalov, citat de Bloomberg. „Un acord legat de gazul natural ar rezolva o problemă foarte mare pentru Ucraina. Putem să le acordăm chiar şi un împrumut, dar nu îi vom ajuta dacă nu îşi asumă anumite angajamente”, a spus Shuvalov. Ucraina a suspendat la sfârşitul săptămânii trecute discuţiile pe tema unui acord cu Uniunea Europeană, într-un demers menit să repare relaţiile economice cu Rusia.

Guvernul britanic este supus presiunii să introducă măsuri legislative dure împotriva cerşitului agresiv, în perspectiva unui aflux de cerşetori din România şi Bulgaria, într-o scrisoare trimisă de cinci şefi ai unor consilii locale şi un comisar de poliţie, relatează Daily Mail în ediţia online. Potrivit publicaţiei, şefii consiliilor locale din Westminster, Birmingham, Nottingham, Southampton şi Slough cer în această scrisoare ca cerşetorii să poată fi arestaţi şi îndepărtaţi de pe străzi. Ei avertizează, în scrisoarea trimisă secretarului de stat Norman Baker de la ministerul de interne, asupra „cerşitului agresiv, profesionalizat“, care planează „incomod sau, poate, convenabil, între un comportament puternic antisocial şi infracţionalitatea măruntă“. „Nu suntem preocupaţi de oamenii care muncesc din România şi Bulgaria. Suntem îngrijoraţi de bandele de cerşetori care vor veni aici după bani. Vor începe în centrul Londrei şi apoi se vor răspândi către Birmingham, Manchester, Leeds şi alte oraşe“, a declarat consiliera din Westminster Nickie Aitken, adăugând că în prezent aceştia nu pot fi arestaţi.

Jumătate din companiile din Grecia înregistrează întârzieri în privinţa salariilor, iar peste un milion de angajaţi sunt neplătiţi de cel puţin o lună, arată un studiu realizat de un institut al Confederaţiei Generale a Angajaţilor Eleni. „Fenomenul angajaţilor neplătiţi a început să se accelereze în toamna anului trecut. La început a fost o lună, apoi două, trei şi chiar până la un an“, a declarat un oficial al ministerului muncii din Grecia, citat de cotidianul elen Kathimerini. De asemenea, au apărut informaţii despre companii care se înţeleg cu angajaţii să-i plătească la fiecare trei luni, nu lunar. Grecia se află în al şaselea an de recesiune, ca urmare a crizei globale şi a măsurilor dure de austeritate impuse de creditorii internţionali - statele zonei euro şi FMI - în schimbul a două pachete de împrumuturi. Statul elen a fost nevoit să apeleze la ajutor extern de 240 de miliarde de euro pentru a evita intrarea în colaps după ce a pierdut accesul pe piaţa financiară internaţională din cauza îndatorării foarte ridicate.

Premierul britanic David Cameron se află la prima sa vizită în Beijing după o întâlnire cu Dalai Lama de anul trecut care a iritat regimul chinez, şi conduce cea mai mare delegaţie comercială trimisă vreodată în China de Marea Britanie, relatează AFP. „Anumite persoane din Europa şi din alte părţi observă mutaţiile care au loc în lume şi vor să izoleze China în spatele unei cortine de bambus şi bariere comerciale. Marea Britanie vrea în schimb să dărâme aceste bariere“, a afirmat Cameron în faţa presei, la Beijing. El a dat asigurări, după o întrevedere cu premierul chinez Li Keqiang, că nicio ţară din Europa nu este mai deschisă investiţiilor chineze ca Marea Britanie. „Mă voi bate pentru un acord comercial între Uniunea Europeană şi China, cu aceeaşi determinare cu care mă bat pentru un acord de liber-schimb între Statele Unite şi UE, aflat în prezent în discuţii“, a spus Cameron. Ministrul de finanţe George Osborne a anunţat la jumătatea lunii octombrie, după o vizită la Beijing, aprobarea unor investiţii chinezeşti în proiecte nucleare din Marea Britanie.

Peste 131 de milioane de americani sunt aşteptaţi să cumpere online de Cyber Monday, care ar putea fi cea mai aglomerată zi de shopping prin internet din acest an, dar ştirile ar putea să nu fie foarte bune pentru retaileri, având în vedere că media cheltuielilor de Thanksgiving este în declin. Anul trecut, 129 de milioane de americani au făcut cumpărături online de Cyber Monday, potrivit datelor Federaţiei Naţionale a Retailerilor (FNR). Cheltuielile americanilor în magazine şi online, în weekendul de Black Friday început joi, de sărbătoarea Thanksgiving, au scăzut pentru prima oară din 2009, cu 2,9%, la 57,4 miliarde de dolari, conform FNR, relatează Bloomberg. Numărul cumpărătorilor a crescut cu 2 milioane, la 141 de milioane de persoane, dar cheltuielile medii pe persoană au scăzut cu 3,9%, la 407,02 dolari. Potrivit unei cercetări realizate weekendul trecut de compania Prosper Insights & Analytics, la comanda FNR, circa 24,8 milioane de americani au afirmat că vor  face cumpărături de Cyber Monday prin aparate mobile, cu 22% mai mulţi faţă de anul trecut şi cu mult peste 3,7 milioane persoane în  2009, transmite MarketWatch. Aproape 44% din totalul cumpărătorilor vor încerca să facă achiziţii online în cursul dimineţii, 19,3% la prânz şi 33% după-amiaza.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO