ZF 24

Studiu: O familie cu un copil are nevoie de minim 8.205 lei pe lună pentru a avea un trai decent, cu 15% mai mult decât în toamna trecută, iar o persoană singură adultă s-ar descurca cu 3.807 lei pe lună

Studiu: O familie cu un copil are nevoie de minim 8.205...

Autor: Roxana Rosu

26.10.2023, 13:25 991

O familie cu un copil are nevoie de venituri de minim 8.205 lei pe lună pentru a avea un trai decent, cu 15% mai mult decât în toamna trecută, iar o persoană singură adultă s-ar descurca cu 3.807 lei pe lună (+16%), arată un studiu realizat de Fundaţia Friedrich Ebert România şi Syndex România despre valoarea coşului minim de consum raportat la luna septembrie.

În cazul unei familii de doi adulţi fără copii, coşul minim este de 6162 lei pe lună.

Potrivit analizei, o familie cu doi copii are nevoie de cel putin 9.978 lei pe lună pentru a acoperi nevoile unui trai decent, în creştere cu 15,2% fată de perioada similară din 2022.  Din suma totală, cea mai mare parte reprezintă cheltuielile cu locuinta, estimate la 2.894 lei, cu 27% mai mari fată de toamna trecută. Pe locul doi se află mâncarea, cu o medie de 2090 lei pe lună, în creştere cu 10%.

Actualizarea valorii coşului s-a realizat în baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2023, raportat la luna septembrie 2022.

Potrivit analizei, creşterea valorii totale a coşului de consum e determinată de creşterea puternică a costurilor pentru toate capitolele, cu excepţia cheltuielilor cu locuinţa (apă, energie electrică, gaz şi energie termică).

Pe lângă nevoile imediat necesare supravieţuirii — adăpost, alimentaţie — coşul minim pentru un trai decent acoperă o serie cuprinzătoare de nevoi curente cum ar fi îmbrăcămintea, igiena personală, educaţia, îngrijirea sănătăţii, transportul, comunicaţiile, recreerea, precum şi eventualele cheltuieli neprevăzute (evenimente familiale, probleme de sănătate etc.).

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO