ZF 24

Top 10 evenimente în agricultură în 2013

Top 10 evenimente în agricultură în 2013

Autor: Gabriel Razi

16.12.2013, 00:08 1576

Ziarul Financiar şi-a propus să realizeze în această lună o retrospectivă a celor mai importante zece evenimente care au marcat pieţele-cheie din economia românească.

Anul 2013 a adus producătorilor care au mizat pe cereale şi pe seminţe oleaginoase recolte de aproape 22 de milioane de tone şi rezultate cu 50% mai mari faţă de bilanţul modest din sezonul precedent.

Plusul de producti­vita­te în volum nu s-a translatat însă în totalitate şi în conturile pro­du­că­torilor având în vedere că preţurile princi­palelor materii prime agricole au coborât chiar şi la jumătate. Declinul s-a produs pe fondul unor recolte-record atât în regiunea Mării Negre, cât şi în alte regiuni mari producătoare.

În consecinţă, fermierii locali s-au văzut cu calculele date peste cap, ceea ce a generat în piaţă valuri de tensiune între producători şi comercianţii de materii prime agricole.

Cu toate acestea, investitorii din agricultură au continuat să direcţioneze fonduri în consolidarea afacerilor lor. Mari fermieri precum Culiţă Tărâţă, Mihai Anghel sau Adrian Porumboiu şi-au folosit bugetele de investiţii pentru a ridica silozuri astfel încât să îşi poată pune la adăpost producţiile.

Marjele făcute în agricultură nu l-au lăsat indiferent nici pe preşedintele Traian Băsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO