Retail&Agrobusiness

Top zece companii înfiinţate în acest an au pus la bătaie capital de 700 mil. lei. Cât vine din investiţii noi şi cât din reaşezări de businessuri

Top zece companii înfiinţate în acest an au pus la...

Autor: Dana Ciriperu

26.12.2016, 10:00 458
Cele mai mari zece companii înfiinţate în acest an au în spate un capital social de 700 de milioane de lei (160 mil. euro), iar trei dintre ele reprezintă investiţii de la zero în economia locală, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, care a transmis la solicitarea ZF un top al celor mai mari companii noi din 2016 în funcţie de capitalul social subscris în perioada ianuarie – 15 decembrie 2016.
 
Agricover Holding apare în datele de la Registrul Comerţului cu cel mai mare capital social al unei companii înfiinţate în 2016, însă mutarea a fost una „tehnică” şi nu a presupus aportul de numerar al acţionarilor, ci a avut drept scop formarea şi aducerea tuturor entităţilor grupului Agricover sub holdingul nou înfiinţat. Holdingul este controlat de Jabar Kanani.  Grupul Agricover  a avut în 2015 afaceri de circa 265 milioane de euro, în scădere cu 5% faţă de anul precedent, un an în care vremea nefavorabilă a condus la diminuarea producţiilor agricole vegetale la majoritatea culturilor. Potrivit reprezentanţilor companiei, Agricover are peste 850 angajaţi şi un număr de peste 4.500 clienţi fermieri la nivel naţional.
 
Pe locul doi în topul companiilor nou înfiinţate în funcţie de capitalul social se află o investiţie a grupului Clariant, care va aduce peste 20 de milioane de euro pentru o fabrică la Craiova. Clariant Products Ro, cu sediul în Bucureşti, s-a numărat printre cele şase companii selectate de Ministerul de Finanţe la finalul lunii august pentru a primi un ajutor de stat de 68 de milioane de lei. Proiectul de investiţie selectat pentru sprijin financiar de către Ministerul de Finanţe a vizat crearea a 53 de locuri de muncă în Craiova, domeniul de activitate principal al companiei din România fiind fabricarea amidonului. Domeniile pe care le acoperă grupul Clariant sunt industria chimică, resursele naturale, catalizatori şi produse din plastic şi industria textilă, potrivit site-ului companiei. Grupul are 17.000 de angajaţi şi afaceri de peste 5 miliarde de euro.
 
De altfel, doar grupul Clariant, asocierea dintre grupul francez Kalizea şi compania Boromir Prod controlată de familia Boromiz şi Aero Forming Transylvania reprezintă investiţii noi în economia locală. Restul companiilor din top zece în funcţie de capital sunt înfiinţate pentru a gestiona activităţile unor firme locale după tranzacţii care au avut loc în 2015- 2016 (La Fântâna Holding, Logo Software sau Premier Capital) sau pentru dezvoltare imobiliară. 
 
De altfel, în top 50 al celor mai mari companii înfiinţate în 2016, şapte firme au ca obiect de activitate dezvoltarea şi promovarea imobiliară. 
În primele zece luni din acest an au fost înfiinţate 93.000 de companii, în scădere cu 7% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, astfel că până la finalul anului va fi atins cel mai probabil pragul de 100.000 de companii noi. În acelaşi timp însă numărul radierilor de companii a ajuns tot la 93.000 de firme, în creştere cu 34% faţă de 2015, în timp ce alte 25 de mii de firme au fost dizolvate iar peste 13 mii de companii şi-au suspendat activitatea. Soldul rămâne astfel negativ pentru prima dată în ultimii ani. 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO