ZF 24

Topul celor mai importante evenimente ale saptamanii

19.09.2008, 18:19 20

1. Din Iad in Rai, intr-o singura saptamana. Intr-o astfel de sintagma poate fi cuprins drumul pe care l-a parcus piata financiara din SUA in aceasta saptamana.

Totul a inceput cu caderea celei de-a treia banci americana, Lehman Brothers, compania de 158 de ani care a supravietuit falimentelor din 1800, Marii Crize din 1930 si colapsului fondului Long-Term Capital Management de acum zece ani, anuntand intrarea in procedura de faliment dupa ce discutiile despre salvare, purtate cu guvernul american, nu au dus la nici un rezultat.

Spre deosebire de decizia luata in privinta Lehman Brothers, AIG a fost considerata una dintre companiile ce trebuie salvate, ca urmare a efectelor pe care o cadere a asiguratorului american (si international) le-ar fi avut asupra pietelor din intreaga lume.

Guvernul american a decis sa intervina in vederea salvarii celui mai mare asigurator din SUA, American International Group (AIG), printr-o infuzie de capital de 85 de miliarde dolari. Conform intelegerii, Rezerva Federala va oferi pentru urmatorii doi ani un imprumut de urgenta in valoare de 85 miliarde dolari si va prelua o participatie de 79,9% din capitalul companiei.

Miercuri noapte, bancile centrale din Statele Unite, Canada, zona euro, Marea Britanie, Elvetia si Japonia au decis sa pompeze 247 de miliarde de dolari pe pietele financiare intr-un efort coordonat menit sa reduca presiunea generata de ultimele evenimente de pe Wall Street. Aceasta este cea mai mare interventie concertata din istoria bancilor centrale.

O asemenea actiune a dus la o crestere fulminanta a burselor internationale, majoritatea institutiilor bancare din Europa si SUA inregistrand avansuri de peste 10%, investitorii fiind incurajati de infuzia de lichiditate intrata pe piata si de actiunnile luate de autoritatile de reglementare din SUA si alte state ale UE de a interzice tranzactiile speculative.

Dupa ce a inregistrat scaderi destul de puternice la inceputul saptamanii, vineri, Bursa de Valori Bucuresti s-a intors cu 180 de grade, indicele compozit al Bursei, BET-C, inregistrand un avans de 8,51% pe o lichiditate dubla fata de zilele anterioare, de 16,17 milioane euro (59 milioane lei).

SIF-urile par sa fie vedetele scaderilor si avansurilor la Bursa, vineri, indicele BET-FI urcand cu 14,53%. SIF Oltenia a avansat in finalul sedintei cu 14,96%, in timp ce SIF Muntenia (SIF4) a urcat cu 14,63% iar SIF Banat Crisana (SIF1) a castigat 14,41%.

Au existat si cresteri de 15%, acestea fiind atinse de Aerostar (ARS), Broker Cluj (BRK), Turbomecanica (TBM) si Transgaz (TGN).

Ministerul Economiei si Finantelor discuta cu reprezentantii pietei de capital pentru initierea unei serii de actiuni destinate sprijinirii Bursei, avand in vedere inclusiv masuri fiscale, conform declaratiilro lui Varujan Vosganian. "Am inceput discutii cu reprezentantii Bursei pentru a vedea ce masuri de sprijinire a investitiilor pe piata de capital sunt necesare in aceste momente de criza", a spus Vosganian. El a mai completat ca luni sau marti va anunta masurile pe care Finantele le vor lua pentru ajutarea Bursei de Valori Bucuresti.

2. Piata auto locala s-a prabusit in august cu 17%. Piata auto locala a inregistrat o scadere de 17,4% in luna august la 28.335 de unitati, in urma reducerii cu un procent similar a vanzarilor de autoturisme, care au ajuns la aproape 24.500 de unitati.

In mod similar, august a fost prima luna de scaderi drastice si in cazul vanzarilor de autovehicule comerciale, care au ajuns la 3.574 de unitati, mai putin cu 20,8% decat in august 2007.

3. Coca-Cola inchide fabrica din Oradea. Coca-Cola HBC Romania, cea mai mare companie de pe piata locala a bauturilor racoritoare, a anuntat ca inchide fabrica din Oradea unde lucreaza in prezent aproximativ 100 de persoane.

Aceasta este a doua unitate de productie la care compania a renuntat in ultimul an, dupa ce la finele lui 2007 au fost disponibilizati cei aproximativ 110 angajati ai fabricii din Capitala care au refuzat transferul in locatia Coca-Cola din Ploiesti.

4. Loteria Română, cel mai valoros brand din România in 2008: 36 milioane euro. Loteria Romana a ramas in 2008 cel mai valoros brand din România, estimat la 36 milioane de euro, cu un milion de euro mai mult decat in 2007, si ocupa locul 694 intr-un clasament european care cuprinde 3.000 de marci, se arata intr-un studiu realizat de Institutul European pentru Branduri. Cea mai mare companie de jocuri de noroc din România şi-a majorat in 2008 valoarea marcii cu un milion de euro, respectiv 2,9%. Anul trecut, brandul românesc s-a plasat pe locul 758 in topul celor mai valoroase companii la nivel european. Clasamentul european este condus de Nokia, brand estimat la 38,283 miliarde de euro.

5. Tariceanu reorganizeaza ANRCTI si numeste pe Nistoran la conducerea Autoritatii Nationale de Comunicatii. Calin Popescu Tariceanu l-a numit astazi pe Dorin Liviu Nistoran la conducerea Autoritatii Nationale de Comunicatii (ANC), dupa ce aceasta a fost infiintata, joi, prin reorganizarea Autoritatii de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), informeaza Mediafax.

ANRCTI a fost reorganizata in Autoritatea Nationala de Comunicatii, procedura similara celei utilizate la reorganizarea Autoritatii de Reglementare in Comunicatii, astfel ca Dan Georgescu nu mai poate solicita revenirea la conducerea institutiei.

Valoarea pietei de comunicatii electronice si servicii postale din Romania a urcat in anul 2007 la 4,61 miliarde euro, cu 16,7% mai mult decat in anul anterior. "Se constata o crestere substantiala a pietei de comunicatii, crestere care a fost generata in primul rand de veniturile din servicii de internet si date la puncte fixe – care au crescut cu aproximativ 31%, dar si de veniturile din servicii de telefonie mobila si servicii mobile de date – care au crescut cu 11% in 2007 fata de 2006" a declarat Liviu Nistoran.

6. Vosganian anunta o noua rectificare de buget. In sedinta de miercuri va fi aprobata o a treia rectificare de buget, aceasta presupunand majorarea veniturilor cu 6,4 miliarde lei si o suplimentare a cheltuielilor cu 7 miliarde lei, a declarat pentru Mediafax ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

7. VIG controleaza 31% din piata dupa achizitia diviziei de asigurari a BCR. Vienna Insurance Group (VIG) si-a consolidat pozitia de lider al pietei locale a asigurarilor prin achizitia diviziei de asigurari a BCR de la grupul austriac Erste, avand acum o cota de piata de aproape 31%. Grupul controleaza astfel aproape o treime dintr-o piata a asigurarilor care a trecut de 2,15 miliarde de euro in 2007 si are unul dintre cele mai mari potentiale de crestere din regiune.

8. Prima masina dezvoltata complet de Renault in Romania, în 2011-2012. Grupul Renault va dezvolta complet, in 2011-2012, prima masina in Romania, de la design si pana la testare, a declarat, la Titu, directorul general adjunct inginerie si calitate al Renault, Jean-Louis Ricaud.

Centrul tehnic de la Titu va ajunge la standardele celui din Franta in trei ani. Primul test al unui automobil va avea loc la Titu in vara anului viitor.

9. Premierul Tariceanu tinteste fotoliul de deputat de Ilfov. Premierul liberal Calin Popescu-Tariceanu, va candida într-un colegiu din judeţul Ilfov şi nu în Sectorul 1 al Capitalei (castigat la localele din vara de liberalul Andrei Chiliman) , asa cum anunţase iniţial. Tariceanu anuntase ca va candida pentru Senat într-un colegiu din Sectorul 1 al Capitalei. Preşedintele Organizaţiei PNL Ilfov, secretarul de stat in Ministerul Administratie Marian Petrache l-a invitat pe premier, saptamana trecuta, sa candideze in Ilfov, iar potrivit unor surse liberale spun ca premierul a acceptat in aceste zile.

10. Diverta lanseaza o retea de magazine dedicata produselor Apple. Diverta, divizia de retail a grupului RTC, a lansat brandul de magazine “Ideea”, care se vor specializa pe distributia produselor Apple. Primul magazin a fost deschis in Plaza Romania si are o suprafata de expunere de 50 mp. Compania va deschide anul acesta cinci magazine, in Bucuresti, Brasov, Constanta, Iasi si Timisoara.

Potrivit lui Dan Rosu, CEO al Diverta, grupul asteapta vanzari anuale de 1 mil. euro de la magazinele Ideea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels