ZF 24

Topul celor mai importante evenimente de saptamana aceasta

31.07.2009, 17:34 27

1. Saptamana de negocieri intre FMI si Guvernul roman. O delegatie a FMI, condusa de Jeffrey Franks, a sosit marti, 28 iulie, la Bucuresti pentru prima evaluare a acordului stand-by, aprobat de boardul institutiei in mai, discutiile urmand sa se incheie pe 10 august.

In cadrul unei intalniri avute cu reprezentantii mediului de afaceri din Romania, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, ar fi spus acestora ca Guvernul va solicita FMI sa accepte pentru 2009 un deficit bugetar de 7% din PIB, in conditiile unei scaderi economice estimate la 7-8%.

"Ministrul Finantelor ne-a spus ca va cere Fondului Monetar International un deficit bugetar de 7% din PIB, din cauza contracţiei mai mari a economiei decat a fost estimata, de 7-8%, corelat insa cu investitiile care sa ajute la repornirea economiei", a declarat secretarul general al AOAR, Cristian Parvan.

Anterior, Pogea a afirmat ca economia Romaniei "ar putea" scadea cu pana la 8% in acest an si ca prognoza de 4,1% stabilita in acordul de imprumut incheiat cu FMI va fi modificata. Intrebat daca o scadere cu 8% a PIB in acest an este plauzibila, Pogea a raspuns: "O contractie in aceasta zona poate sa existe".

2. Media Pro vinde Media Pro Entertainment catre CME, intr-o tranzactie evaluata la 97,6 milioane de dolari. Adrian Sarbu a semnat un acord prin care va transfera grupului american CME, care detine compania PRO TV SA, toate operatiunile de entertainment detinute de MediaPro intr-o tranzactie complexa estimata la 97,6 milioane de dolari de catre banca americana Merrill Lynch.

CME, care detinea deja 8,75% din Media Pro Entertainment (MPE), ii va plati lui Sarbu 10 milioane de dolari cash, ii va oferi 2,2 milioane de actiuni CME (cu o valoare actuala de 47 milioane de dolari) si ii va da posibilitatea de a cumpara inca 850.000 de actiuni CME in viitor la pretul de astazi. De asemenea, CME va prelua datorii de 35,6 milioane dolari ale MPE si ii va da inapoi lui Sarbu 8,75 % din celelalte afaceri care fac parte din MediaPro Management (Publimedia – companie de publishing, Coprint - tipografii, Mediafax – cel mai mare furnizor de informatie generala si de business din Romania, Media Pro Interactiv – internet, Indoor Media – publicitate indoor si MediaSat – telecom)

MediaPro Entertainment include Media Pro Pictures, Media Pro Studios, Media Pro Distribution, Pro Video, Media Pro Music & Entertainment, Cinema Pro, Hollywood Multiplex, pachetul majoritar din Domino - companie de productie de spoturi si Media Pro Pictures sro - operatiunile de film din Cehia.

3. Merrill Lynch revizuieste estimarea privind deficitul de cont curent al Romaniei la 3,9%, de la 5%. Deficitul de cont curent al Romaniei se va plasa la 3,9% din Produsul Intern Brut (PIB) in 2009, fata de 13,4% din PIB in 2008, potrivit unui raport al Bank of America Securities-Merrill Lynch, care a revizuit estimarea anterioara de 5%. Pentru anul 2010, analistii Merrill Lynch anticipeaza un deficit de cont curent de 3,3% din PIB, modificand estimarea de 4,1% din luna iunie. Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), deficitul de cont curent a fost de 12,3% din PIB in 2008.

4. Profitul Raiffeisen Bank Romania a scazut cu 18,5%, la 221,64 milioane lei, in primele sase luni.

Raiffeisen Bank Romania a anuntat pentru primul semestru un profit de 221,64 milioane lei (52,6 milioane euro), in scadere cu 18,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Scaderea profitului a fost cauzata in principal de cresterea provizioanelor, valoarea activelor bancii urcand cu 18%, la 19,65 miliarde lei (4,67 miliarde euro). In primele sase luni din 2008, banca a obtinut un profit net de 271,97 milioane lei (74 milioane euro), in contextul in care activele totalizau 16,6 miliarde lei (4,56 miliarde euro).

5. BCR, lovit de criza. Profit in scadere cu 20,1% in S1. Profitul net dupa impozitare si plata intereselor minoritare al grupului BCR a scazut in primul semestru cu 20,1%, la 606,8 milioane lei (144,2 milioane euro), in principal din cauza cheltuielilor mai mari cu provizioanele si a diminuarii veniturilor din comisioane, generata de reducerea consumului.

“Conform asteptarilor, cheltuiala neta cu provizioanele de risc pentru credite si avansuri a continuat sa creasca in primele sase luni, pana la 783,1 milioane lei (186,1 milioane euro), aproape de trei ori valoarea din perioada similara din 2008, de 271,9 milioane lei.

Totusi, primul semestru al acestui an a marcat o crestere a provizioanelor in bilant cu numai 8,5% fata de finele lui 2008, reflectand perspectivele actuale de pierdere”, se arata intr-un comunicat al BCR.

6. Adrian Sarbu, numit in cea mai inalta functie executiva, Chief Executive Officer, la CME. Adrian Sarbu este, incepand de astazi, romanul care ocupa cea mai inalta pozitie executiva intr-o companie multinationala, el detinand functiile de presedinte si director executiv al Central European Media Enterprise (CME). CME a avut anul trecut venituri de aproximativ un miliard de dolari si un profit operational (EBITDA) de 340 milioane de dolari, fiind una dintre cele mai profitabile companii de televiziune de lume. Compania este listata pe piata bursiera americana Nasdaq si la Bursa din Praga. Ronald Lauder este cel care controleaza CME prin drepturile de vot detinute, dar actionarul principal (31%) este cel mai mare grup de media din lume Time Warner.

7. Numarul restantierilor la banci a crescut intr-un an cu aproape 50%, la 600.000. O treime au credite de peste 20.000 de lei. Numarul persoanelor cu restante mai mari de 30 de zile la bancile din Romania a crescut la sfarsitul lunii mai la 600.000, cu 47,7% mai mult fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor publicate miercuri de banca centrala. Valoarea totala a intarzierilor este de 1,726 miliarde de lei, 82,4% din acestea fiind restante de peste 90 de zile.

Potrivit raportului BNR, numarul restantierilor care au credite de cel putin 20.000 lei a crescut cu 8,07% fata de luna aprilie si a depasit pentru prima data pragul de 200.000, nivel ce reprezinta aproape 20% din totalul debitorilor, persoane fizice si firme.

8. Microsoft si Yahoo intra intr-un parteneriat pe 10 ani pe segmentul de cautare web. Microsoft si Yahoo au semnat un acord pe 10 ani pe segmentul de cautare, in incercarea de a concura cu Google.

In urma acordului, Yahoo va trebui sa foloseasca motorul de cautarea realizat de gigantul software, Bing, pe toate site-urile sale si va fi responsabila pentru vanzarea de reclame in numele ambelor companii.

Cu toate acestea, companiile isi vor mentine diviziile de vanzari si publicitate.

Prin aceasta colaborare, numerele doi si trei de pe piata de cautari web din SUA vor reusi sa concureze cu Google, a carei cota de piata se ridica la aproximativ 65%.

9. Renault inregistreaza pierderi de 2,7 mld. euro in prima jumatate a anului; vanzarile Dacia au atenuat declinul grupului. Intr-un context de scadere brutala a majoritatii pietelor, inclusiv in tarile emergente, Renault a inregistratin primul semestru din 2009 o cifra de afaceri de 15,9 mld. euro, in scadere cu 23,7 % (21,5 % fara efectele cursului de schimb) fata de nivelul inregistrat in primul semestru din 2008, potrivit datelor grupului Renault. In acelasi timp, grupul francez a inregistrat o pierdere de 2,7 miliarde de euro, in semestrul intai al acestui an.

Jumatate din scaderea cifrei de afaceri (-11,6 puncte) este consecinta diminuarii activitatii din Europa si aceasta in pofida programelor de stimulare a pietelor auto puse in aplicare de diferitele guverne. Contributia Regiunii Europa a fost deasemenea afectata de efectele cursului de schimb in raport cu Euro ale anumitor valute, cum ar fi lira sterlina sau zlotul polonez. Marja operationala a Grupului este negativa si se ridica la minus 620 milioane de euro, adica -3,98 % din cifra de afaceri, fata de 865 milioane de euro si 4,1 % din cifra de afaceri in primul semestru din 2008. Inmatricularile grupului Renault au inregistrat in prima jumatate a anului o scadere de 13%, la 644.171 de autoturisme. Marca Renault a scazut cu aproape 19% la 527.040 de unitati, dar Dacia a crescut cu aproape 30% la 117.131 de unitati.

10. Un roman a platit daune de 2.950 de euro pentru 66,3 GB de muzica pusi pe Internet. O asociatie a artistilor a obtinut intr-o instanta din Bucuresti condamnarea unui roman la plata unor daune de 10.932 lei (2.950 de euro) pentru punerea la dispozitie prin internet a peste 66 de GB de piese muzicale, prin intermediul aplicatiei DC++, conform oficialilor Asociatiei Industriei Muzicale din Romania.

“Ca urmare a unei plangeri inaintate de Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UFP) la data de 17.12.2007 impotriva unui utilizator de DC++ care punea la dispozitie in retea materiale protejate de Legea drepturilor de autor, acesta s-a ales cu o amenda administrativa. Insa lucrurile nu au ramas la acest nivel. La data de 14.10.2008, UPFR a chemat in judecata in proces civil faptuitorul pentru plata daunelor cauzate prin punerea la dispozitie a fisierelor cu muzica prin intermediul unui hub. In urma judecatii, paratul a fost obligat la plata daunelor materiale in cuantum de 10.932,62 lei. Din totalul de 210,13 GB de informatie pusa la dispozitie, 66,36 GB reprezentau piese muzicale, o parte dintre ele apartinand membrilor UPFR, atat din repertoriul muzical romanesc cat si din cel international”, conform datelor prezentate de oficialii AIMR.

Reprezentantii asociatiei afirma ca prejudiciul a fost stabilit in functie de materialele gasite la utilizator, astfel daunele pentru acest caz au fost estimate la contravaloarea a 295 de produse originale a cate 10 euro fiecare. “Valoarea finala stabilita pe criteriile acestui caz este de 2950 de euro, echivalent cu 10.923 lei”, se mai arata in comunicatul AIMR.

Reprezentantii AIMR spun ca utilizatorul a fost ales la intamplare dintre utilizatorii aplicatiei DC++ din Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO