ZF 24

Topul celor mai mari injecţii de capital: zece companii au primit peste 660 mil. euro de la acţionari. Unde s-au dus banii ?

Topul celor mai mari injecţii de capital: zece companii...

Autor: Dana Ciriperu

24.12.2013, 13:11 502

Energia, industria lemnului şi retailul alimentar sunt sectoarele din economie care au primit cele mai mari injecţii de capital anul acesta de la acţionarii străini, impactul tranzacţiei Auchan-Real, dar şi proiectele în energie verde fiind vizibile într-un top al celor mai mari zece majorări de capital realizate de companii de la începutul anului.

Dacă în prima parte a anului, acţionarii străini ai companiilor au stat mai mult în expectativă şi s-au uitat la condiţiile din piaţă, finalul lui 2013, în special lunile octombrie şi noiembrie au adus majorări record de capital pentru companiile locale deţinute de investitori străini.

Astfel, potrivit unei analize ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului, şase dintre cele mai mari zece infuzii de capital primite de companii s-au făcut în octombrie-noiembrie. Clasamentul include majorările de capital realizate în perioada ianuarie-noiembrie 2013, pentru decembrie neexistând încă date.

Enel Green Power şi Auchan România, sunt singurele companii de pe piaţa locală care au primit în acest an de la acţionari, înregistraţi în Olanda, capital suplimentar de peste 100 de milioane de euro. De altfel, în cazul Auchan, care deţine o reţea de 31 de hipermarketuri pe piaţa locală, 
capitalul social a fost majorat în acest an în trei tranşe cu circa 180 de milioane de euro. O parte din bani merg către Real ca urmare a tranzacţiei dintre cele două părţi şi către rebrandingul celor 20 de hiper­mar­keturi preluate de la lanţul german.

Şi furnizorul canadian de componente pentru echipamente electronice Celestica, proprietarul unei fabrici în judeţul Bihor construită de la zero în 2004, a primit în noiembrie 70 de milioane de euro de la acţionari, bani care ar putea fi folosiţi pentru extindere, dar şi pentru a acoperi pierderile raportate în 2012. După un an 2011 cu rezultate record, când canadienii treceau de 550 mil. euro afaceri şi erau pe profit, anul trecut fabrica din Bihor a intrat pe pierderi, cu un minus de 11 mil. lei (2,4 mil. euro) la afaceri de 387 mil. euro. Deşi businessul a scăzut în 2012, Celestica a rămas unul dintre primii douăzeci de exportatori din economia locală.

Cele mai mari zece majorări de capital realizate în perioada ianuarie-noiembrie 2013 au strâns de la acţionarii străini peste 660 de milioane de euro, o gură de oxigen într-o perioadă în care investiţiile străine directe nu mai reuşesc să treacă de 2,5 mld. euro anual. Datele centralizate de ZF pe baza rapoartelor lunare de la Registrul Comerţului arată că de la începutul anului acţionarii străini au pompat peste 2,3 mld. euro în businessurile locale - companii şi instituţii financiare. Băncile, asigurătorii şi firmele de leasing au beneficiat de infuzii de capital de peste 500 mil. euro, în timp ce companiile au strâns 1,8 mld. euro de la acţionari.

Citiţi şi Băncile şi asigurătorii au primit injecţii de capital de 500 mil. €



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO