ZF 24

UE investeste 5,5 miliarde euro in industria nanoelectronica si sisteme computerizate

22.02.2008, 18:48 15

Uniunea Europeana realizeaza investitii fara precedent, de 5,5 miliarde de euro, pentru dezvoltarea industriei nanoelectronice - tehnologie de fabricare a circuitelor integrate de dimensiuni extrem de reduse - si a sistemelor computerizate incluse in diverse echipamente, se arata intr-un comunicat al CE, preluat de Mediafax.

Investitiile sunt cuprinse in mai multe programe aprobate anul trecut de Consiliul de ministri si Parlamentul European.

Primul dintre aceste programe, numit European Nanoelectronics Initiative Advisory Council (ENIAC), va beneficia de fonduri de trei miliarde de euro pe termen de zece ani si este un nou parteneriat public-privat destinat dezvoltarii nanotehnologiei, care permite miniaturizarea aplicatiilor si produselor electronice de inalta tehnologie, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Industria europeana de semiconductoare este evaluata la 200 de miliarde de euro si reprezinta baza pietei sistemelor electronice, de 800 de miliarde de euro.

Estimarile indica o crestere anuala de 8-10% in acest sector, in urmatorii ani, de trei ori mai mare decat ritmul general de dezvoltare economica.

Statele particpante in prezent la ENIAC sunt Austria, Belgia, Cehia, Estonia, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia si Marea Britanie.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO