ZF 24

Unde pot reapărea şantierele?

Unde pot reapărea şantierele?

Autor: Cristi Moga, Andreea Neferu

16.10.2013, 00:03 774

O vizită în cele mai înalte clădiri din Bucureşti era în anii trecuţi un bun prilej de documentare pentru un jurnalist specializat pe zona de imobiliare şi construcţii: de la etajul 15 sau 20 puteai vedea unde se mai construieşte în oraş şi în orice direcţie puteau fi reperate pâlcuri de macarale ce semnalau investiţiile în noi proiecte imobiliare sau lucrări de infrastructură. Acum, de la ultimul etaj al turnului de birouri Tower Center din Piaţa Victoriei, în centrul Capitalei, cu greu pot fi identificate câteva braţe metalice întinse către nori, dovadă că oraşul continuă să regreseze atât din punct de vedere imobiliar, cât şi al proiectelor de infrastructură. De unde vin totuşi speranţele?

Activitatea din con­struc­ţii a continuat să scadă şi în acest an în Bucureşti, în ciuda faptului că la Palatul Victoria situaţia a fost mult mai stabilă decât anul trecut, iar în primul semestru a fost consemnată o creştere a PIB-ului de 1,8%.

Datele jucătorilor din piaţă sunt elocvente: „Din păcate anul acesta închirierile merg mai prost faţă de anul trecut. Nu mă refer aici la cota noastră de piaţă, mă raportez la proiectele existente, respectiv la numărul lor şi la dimensiunile acestora. După o estimare ar fi o scădere de 20% faţă de anul trecut“, afirmă Viktor Honciuc, reprezentant de vânzări al companiei Liebherr România, reprezantanţa locală a grupului german Liebherr, unul dintre cei mai mari producători de maşini de construcţii din lume.

Germanii au în prezent în România afaceri de circa 14 milioane de euro pe an, în condiţiile în care în perioada de boom rulajul companiei depăşea 30 de milioane de euro anual, ceea ce însemna şi un număr dublu de utilaje livrate pe diverse şantiere.

Declinul este confirmat şi de firma IBC Focus, care monitorizează activitatea din construcţii la nivel naţional şi a contabilizat în regiunea Bucureşti - Ilfov cu 5% mai puţine şantiere în perioada ianuarie - august 2013 decât în primele opt luni ale anului precedent.

„Potrivit datelor adunate de IBC Focus, în perioada ianuarie - august 2013 au fost identificate la nivelul zonei Bucureşti - Ilfov 1.522 proiecte de construcţii, aflate în diferite stadii de dezvoltare. Peste 60% dintre acestea se aflau pe raza Capitalei, în timp ce restul în comunele şi zonele apropiate. Valorile se află la un nivel aproximativ egal cu cele înregistrate în 2012, când pe raza municipiului Bucureşti, pentru aceeaşi perioadă analizată, se anunţaseră 933 de obiective. Totuşi, la nivel de regiune de dezvoltare, Bucureşti - Ilfov, volumul şantierelor în proiectare şi execuţie e în scădere cu aproximativ 5%“, afirmă reprezentanţii IBC Focus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO