ZF 24

Vânzările de aparate foto au început 2014 cu cea mai drastică scădere de pe piaţa electro-IT

Vânzările de aparate foto au început 2014 cu cea mai...

Autor: Adrian Seceleanu

25.05.2014, 17:16 322

Vânzările de aparate foto au înregistrat în primul trimestru cea mai drastică scădere din piaţa electro-IT, de aproape 40%, valoarea acestui sector coborând la 5 mil euro în primele trei luni ale anului.

Vânzarea de camere foto ieftine a scăzut accelerat în ultimii ani pe fondul ieftinirii smartphone-urilor şi a calităţii tot mai crescute a fotografiilor realizate cu camerele foto încorporate în telefoane. În loc să mai cumpere o cameră foto compactă - care costă chiar şi 200 de lei – utilizatorii aleg în multe cazuri să folosească telefoanele şi, eventual, să achiziţioneze şi un aparat foto performant, aşa cum este un D-SLR.

Camera foto a devenit de altfel un criteriu cheie în achiziţia unui smartphone, utilizatorii analizând performanţa terminalului la acest capitol, pe lângă obişnuitele evaluări ale bateriei, ecranului sau compatibilităţii cu reţele 3G sau 4G, de exemplu.

Piaţa foto şi-a menţinut astfel tendinţa din 2013, atât camerele foto compacte cât şi D-SRL-urile înregistrând rate de scădere de două cifre. Evoluţia din primele trei luni ale anului a marcat şi primul declin serios al D-SRL-urilor din ultimele trimestre.

În schimb, per ansamblu piaţa electro-IT a crescut cu aproape 8% faţă de anul precedent, la 386 mil. euro - cel mai bun rezultat din ultimii patru ani, potrivit datelor comunicate de compania de analiză GfK.

În afară de echipamentele foto, vânzări în scădere au fost înregistrate şi pe segmentele IT, imprimante, multifuncţiona şi con­sumabile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO