ZF 24

Victor Ponta s-a supărat pe noi şi nu mai introduce nicio taxă nouă

Victor Ponta s-a supărat pe noi şi nu mai introduce...

Autor: Iulian Anghel

30.10.2013, 17:05 3993

După o săptămână de răvăşeală generată de ipoteza majorării impozitelor, premierul Victor Ponta susţinea astăzi, în jurul prânzului, că nu va mai introduce nicio taxă nouă, pentru că, spune domnia sa: „Ce să mai punem alte taxe dacă nici pe astea nu le putem încasa!". La câteva ore Guvernul adopta noi taxe pe proprietate - parcări, piscine, etc.

Premierul a făcut declaraţiile de mai sus la supărare şi, cum se vede treaba, spre binele tuturora, premierului i-ar sta mai bine supărat decât vesel.

Supărarea de astăzi a dlui Ponta le întrece pe toate cele de dinainte. Pentru că premierul se simte săpat permanent de una dintre cele mai înalte instituţii ale statului, o instituţie care nu i-a făcut zile fripte de ieri de azi, ci încă din vremea în care încerca să-l înlăture pe Traian Băsescu de la Cotroceni. Se numeşte Curtea Constituţională.

Curtea Constituţională a împiedicat USL să-l demită pe Traian Băsescu. Curtea Constituţională i-a interzis lui, premierului, să meargă la summit-urile şefilor de state şi de guverne din UE fără o delegare din partea şefului statului. Iar ieri, aceeaşi Curte i-a declarat neconstituţională ordonanţa de urgenţă privind noile reglementări ale intrării în insolvenţă a companiilor.

Răbdarea premierului a ajuns la capăt, iar astăzi el a izbucnit: Curtea Consituţională ţine cu infractorii şi evazioniştii!

Noile reglementări privind insolvenţa erau menite, arată şeful guvernului, să-i blocheze pe evazioniştii care îşi împingeau companiile în insolvenţă pentru a nu plăti taxe, drept urmare, declarând ordonanţa neconstituţională, Curtea Constituţională îi încurajează pe evazionişti şi tâlhari: "Faceţi evaziune fiscală că noi vă protejăm!

Trecând peste silogismul atât de drag premierului ca exerciţiu de împachetare a realităţii, decizia Curţii Constituţionale de a declara în întregime un act normativ neconstituţional este un lucru rar, iar motivul pentru care a făcut-o este fără precedent. Curtea (dincolo de celelalte obiecţii cu care fusese sesizată de Avocatul Poporului) a constatat, invocând art 115 din Constituţie, al. 4 („Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora”), că guvernul nu putea emite o ordonanţă de urgenţă pe domeniul insolvenţei pentru că el nu reprezintă o urgenţă. Drept urmare, actul normativ trebuie dezbătut şi adoptat de Parlament.

Că nenorocirea a căzut pe guvernul Ponta este, posibil, o simplă întâmplare. Pentru că toate guvernele de dinainte au abuzat monstruos de ordonanţele de urgenţă, de angajările de răspundere - adică de prevederi extraordinare pe care le-au aplicat situaţiilor obişnuite pentru a scăpa de caznele discuţiilor în Parlament.

De la începutul anului până pe 16 octombrie, guvernul a emis 95 de ordonanţe de urgenţă - adică o ordonanţă la 3 zile din an -, iar pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi mai erau trei proiecte de ordonanţe de urgenţă. Aşa au procedat şi guvernele de dinaintea celui condus de dl Ponta, nu este aşadar acest Cabinet cel mai vionvat dintre toate. Este cel care decontează parţial isprava tuturor.

Din acest punct de vedere, supărarea dlui Ponta nu este doar lipsită de temei, nu este doar exagerată. Este pur şi simplu teatru. Nu este pentru prima dată când Victor Ponta hiperbolizează pentru a sublinia făţărnic înalta sa misiune şi muncile lui Hercule pe care este chemat să le facă. Pentru că premierul ar fi trebuit să se gândească că este destul de riscant să acuzi Curtea Constituţională de o anume intenţie (premierul aduce Curţii acuzaţii grave aici) cânt tu însuţi te-ai pus în afara normelor de legiferare şi abia acest lucru te-a împins aici. Apoi, cu o majoritate de peste 70% din Parlament, Ponta putea încă de astăzi să aprobe un proiect privind insolvenţa în exact forma ordoonanţei, să-l transmită Parlamentului să fie discutat în regim de urgenţă şi, în maximum două săptămâni legea putea să fie promulgată.

Dar nu, premierul a găsit ţapul ispăşitor: Curtea Constituţională care nu-l lasă pe el să strângă taxe de la evazioniştii din cauza cărora trebuie să majoreze taxele şi impozitele!

“Când văd companii care au sute de milioane datorii la bugetul de stat şi, iată, prin decizia de ieri a Curţii Constituţionale sunt în continuare protejate să nu plătească taxe şi impozite, nu pot decât să constat o decizie care afectează grav dezvoltarea României în continuare. Împărţirea României între firme corecte, care plătesc taxe, şi şmecheri care nu plătesc taxe şi sunt protejaţi de Curtea Constituţională cred că este extrem de nocivă pentru societatea românească", susţine Victor Ponta.

Din nefericire, ceea ce spune el mai sus este o dezinformare publică - Curtea a declarat ordonanţa neconstituţională în ansamblul ei pe “formă”, nu pe “fond”.

Nu poţi să-ţi susţii dreptatea cu astfel de acuzaţii, oricât de premier ai fi. Sau, cu atât mai mult, ar trebui să-ţi măsori cuvintele. Nu Curtea Constituţională a făcut ca veniturile statului să scadă şi să fie nevoie de o rectificare bugetară negativă, ci modul în care a funcţionat administraţia şi instituţiile sale, modul în care statul şi-a gestionat finanţele. Iar “capul tuturor capilor” acestora este premierul, nu Curtea Constituţională.

Premierul este supărat şi, supărat fiind, ca un copil care îşi ia jucăriile şi pleacă, susţine că nu va mai introduce noi taxe, de vreme ce nici pe astea care sunt acum nu le poate strânge (din cauza Curţii).

Ce să înţelegem? Că dacă le-ar fi strâns, ar fi introdus altele noi, de vreme ce nu introduce altele noi pentru că nu le strânge nici pe cele care sunt? În cazul acesta trebuie să ne dorim ca la buget să fie strânse cât mai multe taxe, sau cât mai puţine?

Din nefericire, prea devreme acest guvern a început să caute vinovaţi în afară pentru propriile sale eşecuri. Prea devreme se simte trădat ba de unul ba de altul şi prea devreme îşi strigă neputinţa ca măsurile pe care le ia să poată să rămână şi credibile.

Pentru că este greu să susţii că introduci X taxe pentru că aşa este justificat social câtă vreme te plângi şi admiţi că eşti incapabil să stârpeşti evaziunea fiscală, indiferent de cine contribuie la această stare de fapt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO