ZF 24

Videanu iese la rampa cu declaratii oficiale privind discutiile de miercuri cu rusii de la Gazprom

19.02.2010, 11:59 22

"Vreau sa prezint in detaliu rezultatele discutiilor cu Gazprompentru a nu mai exista suspiciuni", a declarat Adriean Videnau,ministrul Economiei, la trei zile dupa ce a avut o intalnire cuoficialii Gazprom la Bucuresti.

1. importurile de gaze directe: "Rusii au fost dispusi lanegocieri ca, o data cu expirarea contractelor in 2012 cuintermediarii WIEE si Imex Oil, Romania sa importe direct gaze dinRusia. Ministrul a declarat ca se vor face importante economii faraa da o cifra concreta".

2. Romania, invitata oficial la Southstream: "Medvedev(vicepresedintele Gazprom - n.r.) mi-a inmanat invitatia pe care adat-o Transgaz in vedereea participarii la Southstream. vom pune ladispozitia Gazprom toate datele necesare ca sa-si facastudiile".

3. Zece depozite de inmagazinare cu Romgaz: "Am discutat cuGazprom realizarea depozitului de la Roman Margineni plus altenoua-zece depozite. La sfarsitul lunii martie vom avea toatedetaliile".

4. Productie de energie cu rusii: "Gazprom a raspus pozitiv lainvitatia de a realia proiecte de produtie a energiei electrice pebaza de gaze".

5. Romgaz si Gazprom in proiecte de explorare in strainatate:"Am discutat posibilitatea colaborarii pentru proiecte de exploraresi exploatare in afara granitelor Romaniei alaturi de Romgaz. unadintre destinatii ar putea fi Irak".

6. Un nou acord de tranzit: "Am inceput tratativele pentru unnou acord de tranzit al gazelor spre zona balcanica in contextul incare actualele contracte expira in 2011".

Ministrul a mai precizat ca in martie o delegatie atehnicienilor Gazprom va veni la Bucuresti pentru a trage concluziiasupra punctelor discutate in cadrul vizitei din 17 februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels