ZF 24

Video ZF Live. Ionuţ Munteanu, WebDigital: Am redus săptămâna de lucru la 4 zile să fim mai productivi. Am ales ziua de luni pentru că are un impact psihologic şi social pentru angajaţi

Autor: Bianca Dorobanţu

22.09.2016, 00:05 636

Decizia de a reduce săptămâna de lucru la 4 zile a fost implementată pentru creşterea productivităţii angajaţilor, fiind un program-pilot pentru anul acesta, iar dacă se va dovedi că influenţează productivitatea va fi menţinut şi pentru 2017, a spus Ionuţ Munteanu, managing partner & trainer WebDigital, în cadrul ZF Live.

WebDigital, o agenţie de marketing online, este prima companie din România care a decis să scurteze săptămâna de lucru pentru angajaţi la 4 zile, declarând ziua de luni liberă. Totodată, salariile angajaţilor au fost mărite cu 20%, chiar dacă timpul alocat muncii a fost redus.

Reducerea programului de lucru are la bază studii legate de productivitate şi de nevoia de creştere a productivităţii, a spus Munteanu. „Creşterea productivităţii este necesară şi am tratat-o ca pe o problemă normală. Stresul şi epuizarea nu sunt benefice pentru oamenii care lucrează în domenii unde trebuie să fie vigilenţi. Am ajuns la concluzia că suntem pregătiţi şi avem toate metodele prin care putem analiza productivitatea şi satisfacţia pentru a putea implementa această variantă.”

Ziua liberă este cea de luni, deoarece ziua respectivă are un impact psihologic şi social pentru angajaţi, care îşi pot prelungi starea de relaxare de după weekend.

„Când le-am dat vestea colegilor mei, nu le-a venit să creadă. (...) Nu mi-au cerut scurtarea programului în mod direct, dar am considerat că este o metodă sănătoasă prin care putem comasa timpii morţi. Programul este de la 09-18 şi rămâne aşa.  Nimeni nu stă mai mult de ora 19.00 în birou. Obiectivul este productivitatea, beneficiul este relaxarea”.

WebDigital are clenţi precum F64.ro, lanţul de farmacii Catena sau festivalul Untold şi are în gestionare bugete de publicitate de peste 2 mil. euro pe an.

„Folosim targetarea comportamentală pe Google Display Network, una dintre cele mai mari reţele de distribuţii media, de unde putem achiziţiona reclamă”.

În ce priveşte eventuale instrumente de monitorizare a activităţii angajaţilor, Munteanu spune că fiecare angajat este responsabil de activitatea sa.

„Monitorizarea se face declarativ, fiecare îşi gestionează activitatea, spune cât lucrează, iar eu îl cred”.

De asemenea, Munteanu mai spune că de când a anunţat că săptămâna de lucru va fi redusă, compania WebDigital primeşte de două ori mai multe CV-uri, însă recrutează de două ori mai greu. „O parte din cei care care au aplicat la noi consideră un avantaj programul flexibil, iar cealalta partă care aplică este interesată de creştera productivităţii, care îi atrage către noi”.

De când angajaţii nu au mai venit la birou lunea şi au un weekend prelungit sunt mai relaxaţi, spune şeful companiei WebDigital. „Sunt bucuroşi, relaxaţi, entuziasmaţi, au un vibe pozitiv. (...) Vrem să vedem că nu creşte neapărat numărul de ore alocate clientului, ci valoarea pe care o  aducem clientului respectiv. Angajaţii au venit cu propuneri de îmbunătăţire a sistemului”.

Punctul-cheie este ca angajaţii să-şi păstreze un echilibru între viaţa personală şi cea profesională, fără ca vreuna dintre ele să fie afectate, a mai spus Ionuţ Munteanu.

Decizia de a reduce programul de lucru a crescut vizibilitatea companiei WebDigital pe piaţă.

„Am apărut la toate televiziunile, am primit destul de multă vizibilitate, nu ştiu dacă acest lucru va influenţa direct achiziţia de clienţi, însă săptămâna de lucru de 4 zile ne-a ajutat la creşterea notorietăţii în piaţă”.

Cifra de afaceri estimată a companiei WebDigital este de 300.000 de euro, în creştere faţă de anul trecut.

În ce priveşte consumul de internet în România, şeful WebDigital crede că există potenţial de creştere. „Creşte calitatea conţinutlui, dacă antrenăm audienţa cu conţinut de calitate va creşte şi consumul de timp alocat”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO