ZF 24

Volvo Trucks: „Avem vânzări de cinci ori mai mici pentru că nu atrageţi fonduri UE“

Volvo Trucks: „Avem vânzări de cinci ori mai mici...

Autor: Bogdan Alecu

12.05.2013, 20:54 1827

România trebuie să urmeze exemplul Poloniei şi să atragă cât mai multe fonduri de la Uniunea Europeană pentru a înregistra o creştere economică şi o mai mare piaţă a camioanelor.

„Pentru o redresare economică mai rapidă, România ar trebui să acţioneze inteligent şi să ia de la Uniunea Europeană cât mai mulţi bani. Polonezii iau şi ultimul cent din aceste fonduri pentru economie. România încă trebuie să recupereze teren. În Polonia aceste fonduri au fost accesate şi se construiesc rapid noi proiecte de infrastructură“, a spus Tom Jorning, directorul pe Europa Centrală şi de Est pentru camioanele Volvo Trucks.

România are în prezent cea mai mică rată de absorbţie de fonduri europene din UE, de 20%, în timp ce Polonia are o rată de 51%, iar Litua­nia cea mai ridicată, de peste 60%. În ceea ce priveşte economia, PIB pe cap de locuitor este de circa 5.800 de euro în România şi de aproximativ 9.300 de euro în Polonia.

Polonia este în prezent cea mai mare piaţă de camioane din regiune, pe care se vând anual 15.000 de camioane de mare tonaj, potrivit celor de la Volvo Trucks.

„Acum diferenţa dintre cele două pieţe este enormă, Polonia are vânzări de cinci ori mai mari, cu o piaţă anuală de 15.000 de camioane grele. Dar chiar şi aşa, Polonia merge încet deoarece acolo există potenţial de 25.000 de camioane vândute anual. Astfel, dacă menţinem propor­ţiile, în România există o piaţă pentru cel puţin 12.000 de camioane vândute anual, dar acum piaţa e la 3.000 de unităţi. Putem spune doar că şi piaţa românească va creşte, dar nu ştim exact când“, a subliniat Tom Jorning.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO