ZF 24

Zece idei ieftine care ar putea uşura transportul cu metroul

Zece idei ieftine care ar putea uşura transportul cu...

Autor: Octavian Calei

20.10.2013, 21:03 879

Un masterand de la Şcoala de Arte Vizuale din New York a realizat un proiect vast pentru reţeaua de metrou prin care propune 100 de idei pentru a spori calitatea călătoriei cu metroul, scrie Business Insider.

Cele 10 idei selectate de Business Insider ale lui Randy Gregory II necesită o investiţie minimă şi ar putea spori substanţial experienţa călătoriilor cu metroul. Câteva cutii de vopsea, nişte postere, ceva semne utile şi câteva aranjamente ar putea transforma staţiile de metrou din capitală într-o experienţă plăcută pentru miile de călători care folosesc zilnic cea mai apreciată reţea de transport în comun din Bucureşti.

10 investiţii ieftine pentru a îmbunătăţi călătoriile cu metroul în cuvintele lui Randy Gregory, autorul lucrării „100 de idei pentru metroul din New York”:

1. Semne cu punctele cardinale
„Nu ar fi grozav să te dai jos din tren, să te uiţi în jos şi să vezi în ce direcţie te îndrepţi? Staţiile pot fi uneori foarte debusolante, mai ales după o călătorie lungă”

2. Indicaţii pe scările rulante
„Dacă eşti civilizat, atunci când foloseşti scările rulante respecţi regula <<stai pe dreapta, urci pe stânga”. Indicaţiile subtile vopsite pe trepte ar putea ajuta călătorii să îşi aducă aminte regula”

3. Marcarea atracţiilor turistice în staţiile de metrou

„În ultimele 8 luni, am fost întrebat de mai multe ori de câte vreun călător unde se află o anumită clădire sau atracţie turistică din oraş în relaţie cu staţia de metrou. De ce nu există astfel de ghiduri? Poate că un sistem simplu cu linii care să indice unde se află anumite clădiri ar putea rezolva această problemă”

4. Săgeţi care indică direcţia pe scări
„La prima vedere, ar părea un efort lipsit de speranţă. Însă în ţări precum Japonia, funcţionează. Oamenii văd săgeţile şi le respectă, mai puţin în orele de vârf”

5. Staţiile marcate cu nuanţa de culoare a magistralei
De exemplu, staţiile care sunt pe Magistrala 1, Dristor – Pantelimon, ar putea fi colorate cu galben, aşa cum apare pe harta Metrorex, staţiile de pe Magistrala 2, în albastru şi aşa mai departe.

6. Indicaţii pentru cazurile de urgenţă
„Autorităţile din San Francisco fac o treabă excelentă prin afişarea vizibilă a procedurilor în situaţii de urgenţă prin simboluri sugestive şi scris citeţ”

7. Semne care promovează spiritul social
„În San Francisco există semne care dictează ca literă de lege că cei bătrâni şi cu handicapuri fizice au prioritate pe locuri din faţă”

8. Traseele şi programul autobuzelor
„Dacă ar fi afişate mijlocele de transport în comun şi rutele acestora într-un loc strategic din staţia de metrou, călătorii ar putea fi mai interesaţi să le folosească”

9. Istoria staţiilor de metrou
„Metroul are o istorie incredibilă. Fiind una dintre cele mai mari realizări de inginerie din ţară, ar fi frumos să ştim câte ceva despre istoria staţiilor în timp ce aşteptăm trenul. Metodele de construire, sistemele de ventilaţie, câţi oameni au muncit”

10. Poziţionarea automatelor de cartele pe peron
„Ce ar fi dacă ai putea să îţi reîncarci cardul în timp ce aştepţi metroul?”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24