ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Scăderea voluntară a preţului laptelui de către procesatori şi retaileri pune presiune pe producători: în iarnă primeam 3 lei/litru de lapte, iar acum un fermier a încheiat un contract cu 1,4 lei/litru de lapte. Efectivele de vaci din România au scăzut în ultimii 15 ani cu 35% şi situaţia actuală alimentează menţinerea trendului

09.05.2023, 00:07 Autor: Florentina Niţu

Crescătorii de vaci spun că preţul laptelui la poarta fermei aproape a scăzut la jumătate de la începutul anului şi a fost conjunctura perfectă pentru abatorizarea animalelor Fermierii au căutat ajutor până la Nicolae Ciucă, premierul României, dar părerea lor nu a contat şi nici loc de comentarii nu a fost, ci doar li s-a comunicat decizia luată pentru piaţa laptelui, în timp ce rolul lor a fost de mobilier, de decor Marii retaileri şi marii procesatori au fost cei care au contat, astfel că cei care deţin până la 80% din comerţul modern şi 10% din marii procesatori de lapte – 23 la număr – au făcut jocurile pentru o piaţă întreagă, unde vânzările anuale de lapte în retail ajung la 10 mld. lei.

Crescătorii de vaci de lapte trec prin cea mai dificilă perioadă din activitatea lor. Preţul laptelui a scăzut cu rapiditate de la începutul anului încoace, iar acum primesc de la 1,4-1,5 lei/litru până la 2-2,2 lei/ litru, în cazurile fericite, faţă de 3 lei/litru în lunile de iarnă. Astfel, contextul în care preţul laptelui scade la poarta fermei,este conjunctura perfectă pentru abatorizarea animalelor, cu toate că efectivele din România erau deja în scădere.

„Mulţi dintre fermieri au capotat, au reuşit să scape de fermele de vaci de lapte, pentru că au dus animalele la abator. Sunt multe ferme la vânzare şi până acum nu s-a auzit aşa ceva, adică nu doar să lichidezi o parte din animale, ci să lichidezi ferme întregi. Trebuie să luăm măsuri şi noi ca federaţie am făcut demersuri în acest sens, am găsit nişte soluţii punctuale, pe care le-am propus prima dată la Ministerul Agriculturii, după care am ajuns la premierul României, dar am fost foarte prost înţeleşi şi, ca atare, dânşii au luat nişte măsuri care nu sunt deloc în avantajul fermierilor, ci sunt chiar împotriva lor“, a spus Petru Bordean, preşedinte al Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, care adună fermieri din 24 de judeţe, uniţi în 26 de asociaţii de profil. Statul a intervenit timid, alături de Consiliul Concurenţei, în piaţa laptelui pentru a regla preţul acestui produs de bază, care sărise de 10 lei în retail, deşi de la poarta fermei pleca de la un preţ de până la 5 ori mai mic. Producătorii de lapte spun că au expus la prima întâlnire cu Ciucă anumite soluţii pe care le-au găsit, dar n-au fost luate în seamă şi la a doua întâlnire n-a mai fost loc de comentariile lor, ci doar li s-a adus la conoştinţă decizia luată.

„Şedinţa s-a terminat abrupt, fără ca noi să putem face vreun comentariu, căci decizia era deja luată. Noi, fermierii, am fost un fel de mobilier (de decor - n. red.). Ni s-a pus: ăsta-i soluţia, va fi numai lapte şi miere de acum în România. La final s-au făcut poze şi părea că totul a fost extraordinar. Însă nu e aşa, fiindcă ei (procesatorii şi retailerii care şi-au asumat voluntar scăderea preţului laptelui) nu o să suporte lucrurile astea şi ca atare cel care va suferit va fi tot fermierul, mai ales că în următoarele două luni o să ne crească un pic producţia de lapte şi asta vine cu scăderi de preţ“, a mai spus Petru Bordean.

La finalul discuţiei s-a convenit ca preţul laptelui proaspăt de consum, care costă peste 7 lei/litru la raft, să scadă cu cel puţin 20% pentru o perioadă de şase luni, începând de la 1 mai. Totuşi, cea mai mare presiune va fi pusă în continuare pe producător, crede Bordean, care com­pletează că preţul laptelui a scăzut în fiecare lună de la începutul anului, chiar şi numai cu 10 bani - 20 de bani per litru, dar contează foarte mult şi aceia.

„La fermă mea, dacă predau 15 tone de lapte lunar şi preţul laptelui scade cu 10 bani, eu pierd 1500 de lei, iar suma aceasta este salariul unui muncitor pe două săptămâni. Înţelegeţi de ce mă afectează?“

Petru Bordean creşte vaci din 2007, de mai bine de 15 ani, şi cunoapte situaţia industriei laptelui, care presupune fluctuaţia producţiei de lapte şi a preţului, însă anul acesta e atipic. „În mod normal, aveam creşteri ale producţiei de lapte în lunile de vară şi atunci preţul laptelui era mai mic, iar iarna era mai mare. Anul acest s-a întâmplat un lucru atipic, pe care nu l-am întâlnit niciodată de când sunt crescător de vaci de lapte. Nu ni s-a întâmplat ca în timpul lunilor de iarnă să înceapă să ne scadă preţul la poarta fermei“, subliniază el.

Astfel, singurul venit al crescătorilor de vaci de lapte rămâne subvenţia pe care o primesc de la Comisia Europeană. „Toată lumea se bazează pe marii fermieri, dar mari fermieri reprezintă, cu modestie, până la 15% din producţia de lapte în România. Ferma de familie e coloana vertebrală a zootehniei“, precizează Bordean.

Preţul maxim pe care l-au primit unii membri ai federaţiei a fost de 3,1-3,2 lei/litru, dar acum la poarta fermei este în medie 2-2,2 lei/litru şi nu acoperă costurile de producţie, care sunt de 2,2-2,4 lei/litru.

„Sunt mulţi fermieri care vând mult sub costul producţie. Un coleg spunea că a încheiat contractul cu un procesator în aprilie cu 1,4 lei/litru. Cum să supravieţuiască? Nu-l prinde anul viitor. Dacă nu găseşte o soluţie să vândă direct la consumator, cu 1,4 lei/litru intră direct în faliment. Am mai spus de 1.000 de ori că nu e posibil ca apa plată să fie mult mai scumpă decât laptele la poarta fermei“, a completat Bordean.

„N-avem putere de negociere, pentru dacă nu ne cumpără laptele procesatorul, n-avem ce face cu el. Suntem la mâna procesorului şi procesatorul probabil că este la mâna retailerului. La negocieri toată lumea promite: o să facem, că nu doare gura pe nimeni să spună asta“, a afirmat Claudiu Daviţoiu, proprietarul Agroindaf Afumaţi, o fermă din judeţul Ilfov cu peste 1.000 de vaci de lapte şi 1.000 de hectare cultivate cu cereale. El crede că fermele mari vor mai supravieţui o perioadă dar cele mici şi medii, majoritatea o să se închidă, pentru că sunt multe care primesc 1,5 lei/litru de lapte.

Ce soluţii au propus fermierii

„În primul rând, am propus ca pentru contractele care se fac între fermieri şi procesatori pentru achiziţia laptelui crud să intervină marile asociaţii în medierea preţului de achiziţia laptelui, să existe contracte cadru, cu un preţ minim garantat pentru o perioadă determinată, de cel puţin un an, fiindcă dacă avem un preţ sub care nu poate scădea laptele, atunci ne putem tehnologiza, putem accesa fonduri europene, putem să facem anumite investiţii, dar, dacă nu avem asigurată continuitatea preţului este clar că noi suntem vulnerabili şi fără stabilitate de la lună la lună fermierul nu poate să progreseze“, afirmă Petru Bordean.

Apoi, el spune că pentru buna funcţionare a Observatorului laptelui ar trebui implicaţi şi fermieri, astfel încât să existe date clare şi să poată fi analizate corect nevoile populaţiei de lapte şi ale procesatorilor, dar şi cantităţile de lapte şi produse lactate care se importă. „În funcţie de asta am ştii cum ne poziţionăm faţă de balanţa comercială.“ î

O a treia soluţie propusă a fost implementarea modelului francez de exprimare procentuală a preţului la raft. „La aceasta nu am fost luaţi deloc în seamă, deşi consumatorul când merge şi se uită la raft se gândeşte cine câştigă atât de mult şi i-am explicat şi premierului României că este o fabrică aproape de mine care contractează lapte de la fermieri cu 1,3 lei/litru şi după ce îl standardizează la 1,5% grăsime se vinde cu 8,5 lei/litru în retail. Vă daţi seama ce mult creşte de la producător la consumator? Dacă am exprima procentual cât încasează fermierul, cât încasează fabricantul şi cât încastrează retailerul cred că am vorbi de o concurenţă loială şi consumatorul ar ştii exact pe cine ajută“, a precizat Bordean.

O primă pentru laptele valorificat – e posibil?

„Părerea mea este că ar trebui să primim un mic ajutor, o primă, pentru laptele fiscalizat, să ne ajute cu câţiva bănuţi statul, căci altfel mulţi dintre noi nu mai rezistăm. La 3 lei/litru de lapte era bine, dar acum că scăzut şi e sub costul de producţie, e greu. Mulţi fermieri încearcă să scape de vacile cu lapte. Dacă un pic de teren care pe care îl lucra şi o să rămână numai cultura mare să producă cereale“, a mai spus Daviţoiu.

 

Claudiu Daviţoiu, proprietar, Agroindaf Afumaţi: N-avem putere de negociere, pentru dacă nu ne cumpără laptele procesatorul, n-avem ce face cu el. Suntem la mâna procesorului şi procesatorul probabil că este la mâna retailerului. La negocieri toată lumea promite: o să facem, că nu doare gura pe nimeni să spună asta.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny