ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Costin Brumă, Swiss Capital: Taxa de solidaritate şi situaţia de la Petrobrazi ar putea coborî rezultatele Petrom. Poate însă că aceste lucruri vor fi contrabalansate de dividendul special

25.07.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Perioada concediilor se va reflecta în volumele de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti.

Privind către perioada raportărilor situaţiilor financiare aferente primelor şase luni din an, începută săptămâna aceasta cu TeraPlast Bistriţa (simbol bursier TRP), Costin Brumă, broker al societăţii de intermediere Swiss Capital, estimează că OMV Petrom (SNP) ar putea înregistra o scădere a rezultatelor la 30 iunie. Pe de altă parte, declinul unicului producător local de petrol şi gaze ar putea fi compensat de promisiunea privind distribuirea unui dividend special la jumătatea anului.

„Au mai fost discuţii legate de Petrom, de ceea ce se aşteaptă legat de taxa de solidaritate, care ar putea fi înregistrată în primul semestru, unde se adaugă suspendarea activităţii la Petrobrazi pentru retehnologizare cu două săptămâni mai mult decât era planificat. Aceste două lucruri ar trebui să influenţeze negativ rezultatele pe S1. Mai avem şi un preţ al ţiţeiului în scădere, ne mai uităm şi la dolar, care s-a depreciat în ultima perioadă prin raport cu leul şi euro. Poate însă că aceste lucruri vor fi contrabalansate de dividendul special”, spune Costin Brumă.

Reprezentantul celui mai activ intermediar de la Bursa de Valori Bucureşti a fost invitat la prima ediţie de săptămâna aceasta a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe platforma Spotify.

„Ne aşteptam la volume mai mari (pentru Hidroelectrica – n.r.). Este şi sentimentul acesta de vară, se intră în perioada concediilor, iar atunci scade interesul pentru Bursa de Valori. Acest lucru influenţează Hidroelectrica. Pe de altă parte, ar trebui să avem volume mai mari dacă luăm în considerare introducerea Hidro în MSCI Frontier.  Perioada concediilor se va reflecta în volume. Ce ar putea să influenţeze volumul la bursă ar putea fi legat şi de taxare. Se vorbeşte, de exemplu, de modificarea taxei pe dividend de la 8% la 10%”, adaugă Costin Brumă.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent