ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Lucian Isac, Estinvest: Într-o perioadă de corecţii pe pieţele internaţionale, bursa locală beneficiază de perspectivele de distribuire de dividende de către OMV Petrom şi Fondul Proprietatea

24.08.2023, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

Ultimele patru luni din an pot aduce însă un grad mai ridicat de volatilitate pe Bursa de Valori Bucureşti ♦ Hidroelectrica, o „ancoră de stabilitate“ în contextul actual al pieţei.

Lucian Isac, director general al Estinvest, una dintre cele mai vechi societăţi de brokeraj de la Bursa de Valori Bucureşti, spune că piaţa românească de capital se va plasa în perioada următoare în contrast cu bursele internaţionale pe fondul apropierii datelor de înregistrare pentru dividendele Fondului Proprietatea (FP), cu 90% randament, respectiv ale OMV Petrom (SNP), cu 8% randament potenţial.

„Din păcate, tot ce se întâmplă pe extern cu pieţele mari, în Statele Unite şi China, se transferă către restul pieţelor, fiind interconectaţi datorită globalizării. Din fericire, lucrurile stau un pic altfel la noi, având în vedere şi situaţia mai deosebită a emitenţilor listaţi pe piaţa românească. Avem un context oarecum diferit datorită în primul rând celor doi emitenţi care vor veni cu evenimente semnificative“, spune Lucian Isac, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi.

Lucian Isac numeşte în acest sens Fondul Proprietatea, care a aprobat deja distribuţia dividendului special ca urmare a vânzării participaţiei de 20% la Hidroelectrica (H2O), şi OMV Petrom, care a avut două şedinţe consistente de revenire săptămâna aceasta în aşteptarea adunării generale a acţionarilor din 12 sep­tem­brie, tot pentru distribuţia unui dividend special către investitori. „Acestea ar fi an­corele care fac bursa locală să se comporte altfel decât pieţele mari, unde apar în continuare probleme în sectorul bancar, vedem probleme şi în China legate de sectorul imobiliar. Nu ştim care va fi pro­funzimea acestor probleme. Piaţa româ­nească se comportă diferit, ţinând cont că, la nivel guvernamental, au fost discuţii legate de eventuale modificări privind impozi­ta­rea, care afectează şi investitorii. Poate că asta constituie o barieră în faţa investi­torilor.“

Luna trecută, înainte de raportarea rezultatelor semestriale, OMV Petrom a anunţat că propunerea de dividend special este de 0,045 lei pe acţiune, adică o repartizare de 2,8 mld. lei. Acesta ar fi al doilea dividend special pe care îl acordă unicul producător local de petrol şi gaze, după cel din 2022, reprezentând o repar­tizare suplimentară dividendului de 2,3 mi­liarde de lei din profitul record de anul trecut. În funcţie de preţul de tranzacţionare de la BVB, adică 0,529 lei pe unitate, randamentul ajunge la 8,5%.

Acţionarii companiei vor vota distribuirea dividendului pe 12 septembrie.

Pe de altă parte, acţionarii FP au aprobat săptămâna trecută distribuirea unui dividend de 1,7225 lei pe acţiune, respectiv suma de 9,28 miliarde de lei. Astfel, grupul ar urma să distribuie dividende cu un randament record de peste 90%, data plăţii fiind pe 29 septembrie.

„Cred că următoarele patru luni vor fi o perioadă de volatilitate ridicată, care necesită precauţie din partea investitorilor. Vedetele vor fi emitenţii foarte buni din punct de vedere fundamental, deci orientarea ar trebui să fie către societăţi care raportează bine şi au avut distribuţii de dividende. Faţă de restul lumii, Bursa de Valori Bucureşti stă bine la capitolul acesta”, continuă Lucian Isac.

În perioada următoare, investitorii vor fi cu ochii pe evoluţiile burselor externe, afectate săptămâna trecută de o serie pesimistă de date din Statele Unite şi China, cât şi pe potenţialele modificări de impozite pentru tranzacţiile bursiere. Coaliţia de guvernare PSD-PNL plănuieşte să majoreze taxele de la 1% la 3% în cazul deţinerilor de peste un an şi de la 3% la 5% pentru instrumentele deţinute mai puţin de un an, printre altele.

„Se pare că la final de august vom avea respectivele modificări pe impozite, astfel încât să putem evalua impactul asupra investitorilor. Cred că, în cazul Hidroelectrica, o ancoră de stabilitate este oferită şi de faptul că acoperă o mare parte din retail; au o cotă de piaţă, dacă nu greşesc, de 16%, ceea ce este în continuare în creştere, un lucru extrem de pozitiv.“

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent