ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Răzvan Paşol, CEO al Patria AM: În lipsa unor ştiri negative, avem estimări bune pentru piaţa de capital anul acesta. Scăderea inflaţiei şi a dobânzilor va urma însă o tendinţă mai puţin liniştită

23.04.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

„Este posibil ca această tendinţă să dureze mai mult şi să înregistreze şi anumite mici şocuri“  În Statele Unite, bursele trec momentan printr-o perioadă de scădere.

Deşi ritmul inflaţionist continuă să fie unul dintre principalii factori de îngrijorare pentru participanţii bursieri, iar relaxarea politicilor monetare de către băncile centrale se lasă şi acum aşteptată, piaţa locală de capital are perspective bune de creştere anul acesta, spune Răzvan Paşol, CEO al Patria Asset Management, citând în acest sens prognozele economice din România şi de pe plan extern.

„Putem să identificăm câteva trenduri; nu ştiu dacă m-aş referi la un termen foarte scurt, de câteva luni, deoarece este greu de estimat ce se întâmplă de la o lună la alta. Dar estimările privind creşterea produsului intern brut în România, cât şi pe plan internaţional rămân favorabile deocamdată. În lipsa unor ştiri negative, avem estimări pozitive, cu nişte rate de creştere a economiei în jur de 3% în 2024, chiar 2025“, afirmă Răzvan Paşol.

Industria fondurilor mutuale din România număra 627.915 investitori la finele lunii februarie, cu 23.000 mai mult decât în prima lună a anului, potrivit Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Din numărul de participanţi, cea mai mare parte (261.027) era investită în fonduri de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix. Urmează fondurile multi-active (152.933), alte fonduri (132.455), acţiuni (80.092) şi fonduri cu randament absolut (1.429). Totalul a crescut cu circa 38.500 de participanţi, de la aproximativ 589.000 pe 31 decembrie 2023.

„Economia este motorul care asigură evoluţia favorabilă a bursei. Mai este o tendinţă favorabilă legată de reducerea inflaţiei şi dobânzilor. Totuşi, vedem că această evoluţie descendentă nu va fi atât de predictibilă şi semnificativă pe cât ne aşteptam, deci este posibil ca această tendinţă să dureze mai mult şi să înregistreze şi anumite mici şocuri“, continuă Răzvan Paşol.

În Statele Unite, bursele trec în prezent printr-o perioadă de ajustare, cu preţuri în scădere pentru acţiuni, adaugă directorul general al companiei de administrare a investiţiilor. Doar săptămâna trecută, capitalizarea cumulată a celor „şapte Magnifici“ – Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta Platforms şi Tesla – s-a depreciat cu 950 de miliarde de dolari. Nvidia a înregistrat o scădere de 300 de miliarde a valorii de piaţă.

„Aici, avem atât cauze geopolitice legate de conflictul din Orientul Mijlociu, cât şi aceste realizări că scăderea inflaţiei şi a dobânzilor va urma o tendinţă mai puţin liniştită“, mai spune Răzvan Paşol, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent