ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Alexandru Angelo, investitor la BVB: BRD şi Banca Transilvania pot livra peste aşteptări. Bursa de la Bucureşti, rezilientă în faţa corecţiilor externe

03.11.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ BET continuă să supraperformeze prin comparaţie cu indicii pieţelor dezvoltate din vest.

Instituţiile bancare incluse în structura indicelui de referinţă BET pot aduce rezultate solide investitorilor în actualul sezon de raportări financiare, în care companiile listate îşi publică situaţiile financiare din primele nouă luni ale anului, consideră Alexandru Angelo, investitor la Bursa de Valori şi analist, prezent la ediţia din 2 noiembrie a ZF Deschiderea de Astăzi.

„Cred că BRD şi Banca Transilvania ar urma să livreze rezultate peste aşteptări. Este un an foarte bun pentru bănci, aş spune că 2023 va fi pentru bănci cum a fost 2022 pentru energie, dar n-aş vrea să mă arunc chiar atât de puternic; va fi însă un an foarte bun. Mă aştept ca BRD, acţiune pe care o am în portofoliu, să înregistreze o creştere la nouă luni de 20%“, spune investi­torul.

BRD – Groupe Société Générale (simbol bursier BRD) va publica rezultatele trimestriale astăzi, 3 noiembrie. Rezultatele Băncii Transilvania (TLV) vor veni o săptămână mai târziu, respectiv vineri, 10 noiembrie. Acţiunile celor doi emitenţi se tranzacţionează în creştere cu 27%, respectiv 26% anul acesta, peste dinamica de 22% a BET.

„Bursa de Valori Bucureşti s-a ţinut extrem de bine şi este foarte rezilientă în faţa corecţiilor de pe plan extern, ea supra-performează în comparaţie cu bursele vest europene, iar situaţia a devenit şi mai evidentă în ultima perioadă”, adaugă Alexandru Angelo.

Cea mai recentă companie din BET care şi-a anunţat rezultatele financiare a fost OMV Petrom (SNP). Unicul producător local de petrol şi gaze a pierdut peste un miliard de lei din capitalizare marţi şi miercuri ca urmare a scăderilor consemnate în raportul trimestrial, arată datele BVB.

„2022 a fost un an excepţional pentru sectorul energetic. Din punct de vedere al profitabilităţii, companiile au înregistrat rezultate record... Nu văd raportarea Petrom ca pe o mare dezamăgire, chiar dacă au avut o scădere de 65% an/an a profitului. Petrom rămâne, totuşi, corelat de preţul petrolului, acesta din urmă fiind legat de situaţia geopolitică.”

 

Alte declaraţii:

Tensiunile geopolitice ar impulsiona din nou preţul petrolului la valori ridicate, în cazul în care situaţia din Fâşia Gaza ar escalada. Acest lucru vine peste declaraţia Arabiei Saudite de a reduce producţia de ţiţei, din urmă cu câteva luni. Aş include aici şi Iranul, care este posibil să recurgă la acelaşi lucru.

Prin prisma indicatorilor PMI din zona euro asistăm la o contracţie destul de puternică pe sectorul manufacturier şi servicii (...) Este cea mai puternică contracţie din ultimii zece ani, cu excepţia pandemiei. în ceea ce priveşte PIB-ul trimestrial al zonei euro, suntem momentan într-un scenariu mai degrabă de stagnare, nu de scădere.

Există posibilitatea unei recesiuni tehnice în a doua jumătate a anului, dar probabil ceva foarte uşor. Nu văd să se propage şi în România, pentru că mi se pare că, pe plan local, vânzările cu amănuntul – cel mai important indicator pentru consumul populaţiei – sunt în continuare într-o zonă de creştere.

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent