ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la bursă. Dragoş Mesaroş, Goldring: Am avut preţuri mari în ultima perioadă la BVB, este normal să vedem o corecţie. Suntem complet decorelaţi de pieţele externe

28.09.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ BET are plus 8% în ultima lună, faţă de o scădere de 1,6% la nivel european şi o depreciere de 3,6% în SUA.

Scăderile înregistrate în ultimele două zile de Bursa de Valori Bucureşti nu vin nicidecum ca o surpriză, după ce piaţa locală de capital a atins noi maxime prin prisma indicelui de referinţă BET în ultimele săptămâni, perioadă în care bursele externe au adoptat un trend general de depreciere, consideră Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare, Goldring.

„Am avut nişte preţuri destul de mari în ultima perioadă. Dacă ar fi să analizăm ultimele cinci săptămâni, cred că indicele BET a depăşit o creştere de 10 procente. Este normal să avem şi o corecţie. Totodată, am avut şi modificările legislative. O parte din ele urmează să intre în vigoare de la 1 octombrie, iar majoritatea din 2024“, spune Dragoş Mesaroş.

Reprezentantul Goldring – unul dintre cei mai activi brokeri de la BVB – a fost invitat la ediţia din 27 septembrie a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea este transmisă zilnic, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

„Toate lucrurile astea au influenţat negativ piaţa. Dar să nu uităm că am avut o creştere foarte bună în ultimele cinci săptămâni; suntem complet decorelaţi de tot ce se întâmplă pe pieţele externe în momentul de faţă. În Statele Unite şi Europa, avem scăderi deja de la jumătatea lui august“, continuă Dragoş Mesaroş.

Cu tot cu pierderile ultimelor două sesiuni de tranzacţionare, luând în calcul dinamica de la începutul şedinţei de ieri, indicele BET s-a apreciat cu 8,1% în ultima lună. Prin comparaţie, indicele paneuropean Stoxx 600 afişează un minus de 1,6% în aceeaşi perioadă şi, în Statele Unite, S&P 500 s-a depreciat cu 3,6%. De la începutul anului încoace, BET are plus 20,7%, Stoxx 600 plus 4,5%, iar S&P plus 17%.

„Lumea se gândeşte, într-adevăr, şi la noile taxe, dar avem un eveniment important pentru piaţa noastră de capital, vorbind de suma de bani care va intra pe 29 septembrie sub formă de dividende ca urmare a ofertei Hidroelectrica. Poate că o parte din bani vor ieşi din piaţă şi poate nu vor intra în alte acţiuni, dar este o sumă colosal de mare pentru piaţa din România, aproape două miliarde de euro. Cred însă că o parte din bani se vor întoarce şi astfel vom mai vedea creşteri pe sfârşitul săptămânii acesteia şi începutul săptămânii viitoare“, adaugă reprezentantul casei de brokeraj.

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent