ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Lucian Naş, Bonas: Avem în implementare un proiect finanţat prin AFIR de 7,6 mil. lei. În continuare, vrem să avem mai multe magazine în Bucureşti

05.06.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Primele două luni ale anului, marcate de creşterea preţului materiei prime.

Producătorul clujean de lactate Bonas Import-Ex­port (simbol bursier BONA) implementează în pre­zent un pro­iect finanţat la fin­ele anului trecut prin Agenţia pentru Finan­ţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) şi are în vizor deschiderea unei băcănii şi a unui magazin pe par­cur­sul lunii iunie, spune Lucian Naş, care ocupă de la începutul anului func­ţia de director general în cadrul com­paniei.

„Am anunţat la sfârşitul anului trecut demararea unui proiect finanţat prin AFIR de 7,6 milioane de lei, prin intermediul căruia ne-am propus retehnologizarea anumitor linii de ambalare de brânzeturi, parc auto şi altele. Proiectul este în implementare, am început să încheiem contracte pentru el. Privind investiţiile din resurse proprii, avem o băcănie pe care vrem să o inaugurăm pe parcursul lunii iunie, când o să mai deschidem şi un magazin.“

„Ne dorim în continuare extinderea în Bucureşti, unde vrem mai multe magazine“, afirmă Lucian Naş.

Societatea prezentă pe piaţa AeRO a anunţat venituri de şapte milioane de lei în T1/2023, în urcare cu 73% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, şi un profit de 117.300 de lei, de la o pierdere de 312.120 lei în T1/2022. Principalul canal de vânzare – 20 de magazine în Cluj-Napoca şi două în Capitală – a avut vânzări în creştere cu 48%, în timp ce vânzările din hipermarketuri s-au majorat cu 165%, arată raportul trimestrial publicat la Bursă.

„Ne-am lovit în primele două luni ale anului de preţul materiei prime, care a fost şi principalul factor pentru pierderea raportată pentru 2022, când au crescut foarte mult costurile cu utilităţile şi materia primă. Acest lucru s-a stabilizat între timp, în rest nu am avut surprize în T1. Ne-am stabilizat ca business şi cred că vom avea şi un T2 pozitiv“, adaugă CEO-ul.

Acţiunile BONA s-au apreciat cu 14,5% anul acesta, pe un rulaj de 750.000 de lei. Dinamica din ultimele 12 luni este de minus 2%, pe un rulaj de 1,8 milioane de lei, la o capitalizare de 16,75 milioane de lei, potrivit BVB.

 

Alte declaraţii:

AGA a fost convocată de doi acţionari care însumează peste 10% din acţiunile companiei, pe motiv că au existat nemulţumiri legate de rezultatele raportate pentru anul trecut şi neîndeplinirea bugetului de venituri şi cheltuieli asumat pentru 2022.

O parte din creşterea veniturilor s-a datorat în primul rând majorării preţurilor, care s-a derulat în a doua jumătate a anului trecut. Din noiembrie, n-am operat nicio modificare de preţ, chiar am făcut şi diminuări recent. Raportat la T4/2022, nu sunt modificări semnificative privind cheltuielile. În T1/2023, sunt creşteri pe utilităţi, salarii şi materie primă.

Pe partea de salarii, am previzionat pentru tot anul o creştere de circa 10%. În cazul utilităţilor, dacă nu vom avea parte de surprize legislative, vom rămâne pe preţurile plafonate de lege.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent