ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Rareş Mihăilă, investestelabursa.ro: M-am concentrat pe companiile din prima liga bursieră în prima jumătate a anului. Aquila, cel mai mare randament, 24%

06.07.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Portofoliul investitorului, creştere de 7% în ianuarie-iunie 2023.

Pe fondul evoluţiei bursiere din prima jumătate a anului, rezultatelor financiare ale companiilor listate şi decorelării de dinamica marilor pieţe internaţionale de capital din vest, Rareş Mihăilă, fondator al platformei investestelabursa.ro, şi-a îndreptat atenţia către companiile incluse în BET, indicele de referinţă al Bursei de la Bucureşti.

„În S1/2023 m-am concentrat pe companiile din prima ligă bursieră, deci companii mature din BET. Am considerat că unele dintre ele sunt la nişte niveluri atractive, unele fiind chiar ignorate o perioadă de timp, deşi au raportat rezultate financiare destul de bune. Cel mai mare randa­ment mi l-au adus acţiunile Aquila, peste 24%“, spune Rareş Mihăilă.

Investitorul a fost prezent în cadrul ediţiei din 5 iulie a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. De asemenea, podcastul este transmis pe platforma Spotify.

„Portofoliul meu a înregistrat o creştere de peste 7%. Am în continuare câteva companii care încă nu şi-au arătat cu adevărat rezultatele din 2023 şi m-au tras puţin în spate, dar am aşteptări pentru a doua parte a anului. Principalele ponderi sunt pe Fondul Proprietatea, One United, Banca Transilvania, unde am cea mai mare concentrare a portofoliului.“

Piaţa locală de capital a crescut cu 10% prin prisma indicelui BET-TR în primele şase luni din an, câştigând astfel 15,2 miliarde de lei în capitalizare, plecând de la o valoare de 210,8 miliarde de lei la finalul anului 2022 şi ajungând la 226 de miliarde de lei. În acest interval, au fost realizate 526.984 de tranzacţii cu acţiuni pe piaţa principală a căror valoare s-a ridicat la 4,2 miliarde de lei, valoarea medie zilnică fiind de 34,1 milioane de lei, arată datele agregate de ZF de la BVB.

„Prima parte a anului nu a fost atât de spectaculoasă la BVB. Am văzut că pieţele internaţionale, mai ales indicele DAX din Germania, au avut o evoluţie mai bună decât BVB. Am fost mai decorelaţi de ce s-a întâmplat pe pieţele externe, iar o cauză poate fi mult aşteptata Hidroelectrica, investitorii pregătind bani mai ales în ultimele luni“, explică investitorul.

 

Alte declaraţii din timpul emisiunii:

Am participat la IPO-ul Hidroelectrica, dar am investit doar o mică parte din cash-ul pe care îl aveam disponibil. Am subscris undeva la 4% din portofoliu, dar în urma alocării pro rata îmi vor fi alocate mai puţine acţiuni. Dacă voi constata că preţul acţiunii va ajunge în primele luni de tranzacţionare la nişte valori atractive, am suficient cash să mai cumpăr.

După părerea mea, evoluţia va fi foarte volatilă şi impredictibilă în primele zile de tranzacţionare. S-ar putea ca banii returnaţi în urma alocării pro rata să fie direcţionaţi către noi achiziţii de acţiuni Hidroelectrica.

Mai este şi acel eveniment fastuos organizat de Guvernul României la care participă premierul şi preşedintele Iohannis pentru debutul companiei la tranzacţionare. S-ar putea ca evenimentul să fie intens mediatizat şi să atragă noi investitori la bursă. în cazul în care preţul va creşte în primele zile, atunci s-ar putea ca tot mai mulţi să fie tentaţi să facă pasul către bursă.

Avem şi scenariul în care preţul va scădea. Avem acel discount de 3% şi o rată de impozitare destul de scăzută pentru tranzacţionarea la bursă, deci unii speculatori s-ar putea să fie tentaţi să marcheze profitul foarte rapid. în cazul în care preţul acţiunii va scădea o zi-două-trei şi micii investitori vor observa pierderi de 5-10%, s-ar putea să fie panicaţi şi să creeze un efect de scădere în lanţ.

Mizez în continuare pe energie şi sectorul bancar. Am aşteptări de la One United şi celelalte companii din portofoliu.

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent