ZF Investiți in România

Ionuţ Lianu, CEC Bank: Nivelul dobânzilor aşa cum era acum 3 ani era anormal de scăzut. Practic, acum ce vedem este o creştere generalizată atât a dobânzilor, cât şi a inflaţiei şi nu este doar în România.

02.11.2023, 20:00 Autor: Mircea Nica

Nivelul dobânzilor aşa cum era acum 3 ani era anormal de scăzut. Practic, acum ce vedem este o creştere generalizată atât a dobânzilor, cât şi a inflaţiei şi nu este doar în România, a spus Ionuţ Lianu, Ofiţer Şef management Active şi Pasive, CEC Bank, în cadrul Conferinţei ZF Investiţi în România, organizată în parteneriat cu CEC Bank, la Bacău.

“Vedem că SUA se împrumută la dobânzi de 5% şi peste. De asemenea, vedem în Europa dobânzi care au crescut şi sunt în zona de 4%. Dacă privim la scară istorică mai degrabă acesta este nivelul normal al dobânzilor faţă de ce a fost în ultimii 15 ani. Acum, evident că pe măsură ce inflaţia revine pe o zonă de o singură cifră, evident că şi dobânzile au scăzut în ultimul an, pe măsură ce a scăzut şi inflaţia”, a explicat Ionuţ Lianu.

 

Ce a mai spus Ionuţ Lianu

♦ Ce este posibil şi de exemplu în Statele Unite este deja real, observăm că dobânzile rămân deasupra inflaţiei. Noi am avut 10-15 ani de dobânzi sub inflaţie, adică dobânzi real negative. În contextul macroeconomic şi geopolitic este posibil să vedem de fapt o revenire la dobânzi real pozitive, adică dobânzile să rămână peste inflaţie.

♦ Inflaţia scade, probabil o să mai scadă şi în trimestrele care urmează, dar de exemplu dacă s-ar stabiliza inflaţia undeva la 3%, este posibil să vedem dobânzi de 5%.

♦ Am atras aceste obligaţiuni la 7,5% pe de altă parte plătim la leu 6,9% pentru depozitul la 12 luni. Se crează un mix de finanţare. Realitatea este că sunt mulţi bani în piaţă pe care în ultimă instanţă poţi să îi ţii la facilitatea de depozit, la 6%. Preţul banilor este cel care este şi este aşa în toată lumea.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank